Dagens PS

Bopriserna föll på nytt – tredje månaden i rad

bopriser
Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna fallit tre månader i rad. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Bostadspriserna föll på nytt i november i Sverige. Priserna har nu fallit tre månader i rad. Så här mycket backade lägenhetspriserna respektive villapriserna i november.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna fallit tre månader i rad.

Lägenhetspriserna föll med 0,7 procent och villapriserna med 1,8 procent under månaden, visar SBAB Booli Housing Price Index.

“Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden fortsatt fallande priser på både lägenheter och villor. Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt knappt 15 procent; lägenhetspriserna med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent”, skriver SBAB i SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

SBAB räknar med fortsatt prispress på bostäder

“Prisutvecklingen spretar lite på lägenhetssidan. Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Man får gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala priser på lägenheter och till 2017 för villor, visar rapporten.

“Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka”, säger Boije.

Läs även: Akta dig för låga avgifter när du köper bostadsrätt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS