Dagens PS

Beräkning: Tusenlappar mer i plånboken 

Mer i plånboken
Störst lättnad får en genomsnittlig Stockholmsfamilj (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Nästa år kan många dra en lättnadens suck. Skattesänkningar och löneökningar gör att fler får det bättre ställt. Men långt ifrån alla är vinnare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När regeringen presenterade sin höstbudget i september fanns där stora satsningar på hushållens ekonomi. Stora delar av budgeten går till skattesänkningar för löntagare och pensionärer. 

Summan av kardemumman blev att en låginkomsttagare kan vänta sig drygt 150 kronor mer i plånboken per månad medan höginkomsttagare kan vänta sig desto mer. 

Räknar man ut hur mycket skattesänkningarna tillsammans med de sjunkande räntorna och reallöneökningarna kommer bidra till svenskens hushållskassa är resultatet ungefär detsamma.

Mer pengar – för vissa 

Ett genomsnittligt svenskt hushåll kan räkna med drygt 1⁠ 500 kronor mer i plånboken i månaden nästa år visar en uträkning som Länsförsäkringar gjort, skriver Dagens Nyheter

De stora vinnarna är höginkomsttagare med stora bolån som bor i Stockholm. En genomsnittlig Stockholmsfamilj kommer kunna spara nästan 3 000 kronor i månaden.

Minst lättnad får man i Norrbottens län. Där kan en genomsnittlig familj vänta sig drygt 759 kronor mer i månaden. 

Detta går i linje med en liknande uträkning från SEB, vilken News55 skriver om. 

Enligt SEB:s uträkning kan en familj med två höginkomsttagare få drygt 3 000 kronor mer i månaden redan i år. Om ett år kan samma familjs ekonomi ha förbättrats med nästan 12 000 kronor i månaden. 

ANNONS

”Vinnare framöver är höginkomsttagare med stora bolån”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández

ANNONS

Senaste nytt

De får mindre i plånboken 

Men inte alla kan dra en lättnadens suck. 

“Det är en ganska stor andel av befolkningen som kommer att få ökande kostnader”, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Bland annat kan personer som bor i hyresrätt, saknar jobb eller har låga inkomster få det tuffare. 

Hyresrätterna, som hittills klarat sig från de värsta ekonomiska smällarna, står bland annat inför stora hyreshöjningar.

“De som bor i hyreslägenheter har i mångt och mycket undsluppit de stora kostnadsökningarna som de med bolån fått utstå. Men många som bor i hyresrätter har generellt sett lägre marginaler. För dem kan en hyreshöjning på cirka fem procent två år i rad få stora konsekvenser”, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg.

Läs också:

Biljetterna som bränner hål i plånboken. Dagens PS

ANNONS

Vilka är egentligen rika när allt fler blir miljonärer? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]