Dagens PS

Bankerna som har höjt sin bolåneränta – dags att binda

dörr till bostad
Om du vill bina din bolåneränta kan det vara dags nu. (Foto Janerik Henriksson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 jan. 2022Publicerad: 27 jan. 2022

Flera banker och bolåneinstitut höjer sin bolåneränta. Särskilt mycket höjs listräntor för de långa bindningstiderna. Flera bedömare menar att det snart kan vara för sent att binda sin bolåneränta billigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens industri har listat de banker som hittills har höjt listräntorna på bolån i en sammanfattning av läget. Fortfarande är höjningarna modesta, men det kan ändras.

Det är omständigheterna i omvärlden som har påverkat bolåneinstitut och banker. Många väntar sig höjda centralbanksräntor och Federal Reserve gått ut med att de höjer räntan i USA redan i mars. Dessutom kan inflationen kila iväg uppåt samtidigt som många länder avvecklar sina stödpaket.

Dessa samverkande faktorer påverkar räntorna. Det menar bland andra SBAB:s chefsekonom Robert Boije, som intervjuas i Dagens Industri.

”Om man tror på vår prognos, så är det inte så många månader kvar med en förmånlig ränta på fem år. Långräntorna är på väg upp, fönstret för att binda räntan billigt håller på att stängas”, säger han.

Banker som har höjt sin bolåneränta

Skandia
Räntan på lån bundna på två år har höjts med 0,05 procentenheter till 2,18 procent. Treåriga lån har fått sin ränta höjd med 0,10 procentenheter till 2,33 procent och för de som bundits på fem steg räntan med 0,25 procentenheter till 2,58 procent.

SEB
Bolån med tre månaders bindningstid har höjts med 0,07 procentenheter till 2,46 procent Listräntan på bolån med ett års bindningstid har höjts med 0,05 procentenheter. För bolån med sju års bindningstid har räntan höjts med 0,2 procentenheter till 2,79 procent medan listräntan på bolån med tio års bindningstid höjs med 0,15 procentenheter till 2,99 procent.

Nordea
Nordea har höjt sina bolåneräntor för löptider mellan tre månader och åtta år med mellan 0,06 och 0,15 procentenheter. Störst höjning är för bolån med mellan fyra och åtta års bindningstid.

ANNONS

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar Bank har höjt sina bolåneräntor för löptider mellan två och fem år med mellan 0,05 och 0,20 procentenheter. Bankens bolåneräntor med tre månaders löptid eller ett års löptid är oförändrade.

Handelsbanken 
Handelsbanken har höjt räntan på bolån för löptider mellan tre och tio år bindningstid med mellan 0,2 procentenheter och 0,25 procentenheter. För bolån med en bindningstid på tre månader har listräntan höjts med 0,05 procentenheter, medan räntan på bolån med två års bindningstid har höjts med 0,15.

Läs också:

Expert: “Snart för sent att binda bolåneräntan billigt”
Bostadspriserna kan sjunka när långa räntor stiger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS