Dagens PS

11 juni förändras elen – så påverkas du 

Nytt elsystem
Elsystemet blir mer komplicerat (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Den 11 juni går Europa över till kvartspriser på elbörsen. För vissa hushåll kan el-livet nu bli både smartare och rörigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 11 juni sker en historisk förändring på elmarknaden då elbörsen övergår till kvartspriser i Europa. 

För hushåll med timprisavtal innebär det att elpriset inte längre sätts varje timme. Istället sätts det var 15:e minut. Syftet är att skapa en bättre balans i elnätet och ge mer exakta prissignaler.

“Det är en stor och betydande förändring. Man kan jämföra med införandet av elområden”, säger Mårten Bergman, sektionschef på Svenska kraftnät, till Ny Teknik.

Elnätet ska bli mer stabilt

Syftet med kvartspriserna är bland annat att skapa en bättre balans mellan utbud och efterfrågan, särskilt i ett elsystem som allt mer bygger på väderberoende kraftproduktion som sol och vind. Med kortare tidsspann blir prissignalerna tydligare, vilket i sin tur ska göra det enklare att hantera variationer.

“Ju finare tidsupplösning du har, desto mer exakt blir balanseringen”, säger Mårten Bergman.

Det öppnar också upp för nya resurser, som exempelvis batterier med kort uthållighet, att delta i balansen.

ANNONS

Senaste nytt

Elmarknaden blir mer komplex

Men med fler mätpunkter och tätare prissättning kommer också ökad komplexitet – både för energibolag och konsumenter.

ANNONS

“Över lag kan man säga att vår verksamhet blir mer komplicerad. Vi kommer till exempel att behöva lägga fler bud när det gäller vår elproduktion”, säger Henrik Lyngåker på Mölndal Energi i en intervju med Tidningen Energi.

Han menar dock att den största utmaningen inte är den tekniska omställningen, utan att kunderna nu behöver förstå och hantera ett betydligt mer detaljerat prissystem.

Läs även: Framtidstron dalar – då rustar hushållen. Dagens PS

Kunderna behöver skola om sig

“Elmarknaden är svårnavigerad för kunderna redan som det är, särskilt för privatpersoner”, säger Lyngåker. “Kvartsmätning kommer dels höja komplexiteten ytterligare ett snäpp, dels innebära att kunderna behöver skola om sig i hur marknaden fungerar”. 

För hushåll som vill dra nytta av kvartspriser krävs i många fall tekniska hjälpmedel som appar, smarta hem-system och automatiserade lösningar. Att manuellt försöka styra elanvändningen efter kvart för kvart är i praktiken omöjligt. Det säger Moa Alexandersson på Jämtkraft. 

“Kunderna har precis börjat få grepp om hur timmarknaden fungerar och måste nu lära om sig på nytt. Men värre är att de flesta kunder i praktiken inte kan dra nytta av kvartsavräkning ens om de begriper hur det fungerar. En del företag kan det, men få privatpersoner”, säger hon. 

Nytt elsystem
För hushåll som vill dra nytta av kvartspriser krävs i många fall tekniska hjälpmedel (Foto: Pexels)

Risk att hushåll tappar intresset

ANNONS

Enligt Jämtkraft har många privatkunder precis hunnit börja förstå hur timprissättning fungerar – och nu måste de ställa om igen. Moa Alexandersson varnar för att vissa kunder kan känna sig avskräckta.

“Om privatkunder inte kan få särskilt mycket användning för kvartsavräkning och dessutom tycker systemet är svårbegripligt finns det risk att de avskräcks från att alls ha elavtal med dynamisk prissättning”, säger hon. 

Så påverkas ditt hushåll

Enligt elbolaget Greenely påverkas den med fast elpris inte alls av förändringen. 

Har du istället rörligt månadspris påverkas du inte direkt – ditt pris baseras ändå på ett genomsnitt. 

Har du timprisavtal kommer du automatiskt att gå över till kvartsprisavtal från och med den 12 juni.

Det betyder att:

  • Priset kan ändras fyra gånger per timme
  • Du betalar utifrån exakt när du förbrukar el
  • Smarta hem-lösningar blir mer värdefulla

Du behöver inte trycka på några knappar eller byta mätare. Men om du vill dra nytta av det nya systemet kan smart teknik i hemmet hjälpa till att styra förbrukningen till de billigaste kvartarna.

ANNONS

Läs också: De svenska hushållens konsumtion ökar inte som väntat. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS