Dagens PS

Pensionsbluffare gick på mina

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 nov. 2016Publicerad: 01 nov. 2016

Frida Johansson, reporter på Svenska Dagbladet, skriver till vardags om privatekonomi, sparande och pension. Det får därför anses vara maximal otur när det visade sig att det var henne en ovetande ”PPM-skojare” fått på tråden under ett säljssamtal härom veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Han presenterade sig som Anders och frågade om jag kände till det orangea kuvertet. Jag svarade nej. Då ville Anders ha mitt personnummer /…/ Anders från Advisor ringer precis när jag rapporterar om att Pensionsmyndigheten har utfärdat köpstopp för PPM-fonderna Fondeum och GFG.”

I en krönika berättar hon om hur samtalet gick, vilka ”erbjudanden” Anders kunde komma med och om hur det tog 15 sekunder innan han levererade första osanningen. Avslöjanden kring tvivelaktiga PPM-förvaltare är något Dagens PS skrivit om flera gånger tidigare. Bland annat när ett PPM-bolag stoppades efter fiffel med sparares pengar. En annan gång rapporterade vi om hur miljardbelopp kan vara borta i pensionsbluff.

Den pensionsrådgivare Frida Johansson pratade med hävdade bland annat att passiva sparare bara får en snittavkastning på 6 procent per år. Ett luddigt påstående, menar SvD-reportern, som kan konstatera att personer som inte valt fonder utan låtit pengarna ligga i det statliga förvaltningsalternativet fått en avkastning på 11 procent på årsbasis. Är det i stället de som tagit hjälp av ett förvaltningsbolag är siffran 5,5 procent medan aktiva sparare, de som själva valt fonder, fått nöja sig med 6,4 procent per år sedan starten.

En annan sak säljaren får fel om är kostnaden för företagets tjänster. Personen lovar hela kalaset går på 645 kronor per år och understryker att inga extra förvaltningskostnader tillkommer. Men det stämmer inte, påpekar Johansson.

”Det tillkommer förvaltningsavgifter som gör att den årliga kostnaden uppgår till 1 250 kronor per år för genomsnittsspararen i systemet (114 000 kronor på kontot). Det gör Advisors fond 800 procent dyrare än det statliga förvaltningsalternativet”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Ovetande pensionssparare snuvas på miljarder – varje år  >

LÄS ÄVEN: Okända pensionsknepet – så gör du vinst med skatt  >

LÄS URSPRUNGSARTIKELN: När jag blev uppringd av en PPM-skojare  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS