Dagens PS

"Irriterade sniket" av svensk börs-vd

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 04 apr. 2017
Delstatliga Telias vd Johan Dennelind plockade ut 1 miljon kronor för 14 sparade semesterdagar. "Irriterande sniket", säger en stor kapitalförvaltare till Di. (Foto: TT)

Delstatliga Telias vd Johan Dennelind plockade ut 1 miljon kronor för 14 sparade semesterdagar. “Irriterande sniket”, säger en stor kapitalförvaltare till Di. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johan Dennelind, vd för Telia, har enligt Di “byggt upp ett semesterberg och tar ut det i pengar”.

Det var i alla fall vad Dennelind enligt tidningen gjorde i fjol när han sparade två veckors semester och valde att plocka ut det i cash.

Det resulterade i att hans privata plånbok blev 1 miljon kronor fetare.

Och det här “väcker frågor både på aktiemarknaden och i riksdagen”, skriver Dagens Industri mot bakgrund av att Telia är delstatligt ägt och där svenska staten är största ägare i teleoperatörsjätten.

“Det låter anmärkningsvärt. Det är viktigt att statliga bolag agerar ansvarsfullt och har ersättningar och konstruktioner som inte sticker i ögonen på svenska folket”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, till Di, som konstaterar att Johan Dennelind hade en grundlön på 15,8 miljoner kronor förra året.

Där utöver kvitterade han alltså ut 998.808 kronor i ersättning för semester som han valde att inte ta ut i ledighet.

“För alla vanliga löntagare, som ytterst är huvudägare i Telia, är 1 Mkr en närmast ofattbar summa för gamla semesterdagar”, skriver Di, som talat med flera institutionella ägare om Dennelinds agerande.

“Irriterande sniket. 1 miljon är anmärkningsvärt”, skriver en av Sveriges tyngsta kapitalförvaltare, enligt tidningen, som menar att det är högst ovanligt att en börs-vd på den här nivån plockar ut så stora belopp för sparade semesterdagar.

ANNONS

Visserligen har det hänt förut, även om det är sällsynt. Di berättar att Börje Ekholm när han var vd för Wallenbergsfärens Investor tog ut 6,7 miljoner kronor för drygt 150 separade semesterdagar.

Men det blev en stor snackis då, framgår det, vilket även Teliabossens semesterklipp nu blivit bland börstoppar, som låter närmast chockade när Di konfronterar dem på uppgifterna.

På Telias pressavdelning är kommentaren bland annat följande:

“Johan har haft semester varje år men på grund av arbetsbelastning har han inte tagit ut alla sina dagar.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS