Dagens PS

Hemliga insidertips till salu på ”mörka webben”

(Foto: TT / montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 15 mars 2017Publicerad: 15 mars 2017

Det visar en undersökning från IT-säkerhetsföretaget Digital Shadows som nu varnar för att just börs och aktiehandel är den senaste heta trenden på det så kallade ”dark web” som består av stängda forum och sajter som allmänheten inte kan nå, skriver Di Digital.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det finns många inlägg där folk söker eller erbjuder information för en kostnad. Men folk är skeptiska till påståendena och de här forumen jobbar på att utveckla trovärdiga rykten”, säger Michael Marriot som är ansvarig för studien som bygger på en indikering av de dolda hemsidorna.

Att kursdrivande information säljs av exempelvis en missnöjd tidigare anställd blir allt vanligare, menar Michael Marriot och tar upp ett exempel där en vd:s avgång cirkulerade på den mörka webben långt innan nyheten offentliggjordes för allmänheten. I andra fall kan det handla om en anställd som råkar dela med sig av känslig information utan att veta om det – exempelvis vilken mjukvara ett företag använder.

Vidare visar kartläggningen att insiderinformation ofta säljs styckvis för omkring motsvarande 4 400 kronor – betalning görs i kryptovalutan bitcoin. Alternativt säljs medlemsskap i insiderforum för motsvarande 2 200 kronor i månaden.

MISSA INTE: Insiderbrott hos Kronofogden?  >

LÄS ÄVEN: Rekordmånga insiderbrott: ”Väldigt allvarligt”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS