Orakel som spådde valet: Trump kommer avsättas

Uppdaterad: 19 apr. 2017Publicerad: 19 apr. 2017
Professorn Allan Lichtman är övertygad om att Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt eller avsättas. (Foto: TT / Montage)

”Jag har identifierat åtta enskilda skäl till att Trump kan ställas inför riksrätt eller avsättas och jag tror att han är mer sårbar än någon annan president i nationens historia.”

ANNONS
ANNONS

Det säger professor Allan Lichtman i en intervju med amerikanska GQ. Lichtman – som DagensPS.se skrev om i höstas när han spådde Donald Trump i Vita huset och dessförinnan prickat rätt presidentvinnare i 30 år i rad – är nu aktuell med boken ”The Case of Impeachment” i vilken han argumenterar för varför ”The Donalds” mandatperiod sannolikt kommer att avslutas i förtid.

Även om hans nya förutsägelse inte bygger på samma berömda system som han använt för att spå presidentvalets utgång ligger det ”djupgående forskning i amerikansk historia”, påpekar han och drar flera paralleller mellan Trump och tidigare avsatta presidenter, exempelvis Richard Nixon.

Men det är framför allt Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland som kan bli hans fall, tror Lichtman. Kan det bevisas att presidenten haft vetskap om kontakten kan han ha gjort sig skyldig till vad man i USA kallar för ”misprision of treason”, ungefär förtigande av förräderi på svenska, menar han.

”Det vore ett mycket allvarligt brott!” säger han i intervjun.

En annan grund för att Trump skulle ställas inför riksrätt är presidentens och fastighetsmiljardärens intressekonflikter, menar professorn. Även om Donald Trump inte längre direkt styr sitt imperium vet han mycket väl vilka reformer och lagar som skulle gynna bolagens affärer, menar Lichtman.

Läs hela intervjun med Allan Lichtman via länken nedan.

MISSA INTE: Så spådde han presidentvalet och fick rätt 30 år i rad  >

LÄS ÄVEN: Persson: ”Galen” Trump kommer att avsättas  >

URSPRUNGSKÄLLAN: The Professor Who Predicted Donald Trump’s Presidency Is Convinced He Will Be Impeached  >

ANNONS
ANNONS