Möbeljättens planerade festligheter stöter på patrull.

ANNONS

Ikea i USA har av tradition varje år arrangerat kräftskivor på svenskt vis.

Men i år står åtminstone ett tiotal amerikanska Ikea-varuhus utan kräftor, skriver Affärsvärlden och förklarar att det är de amerikanska strafftullarna på kinesisk sjömat som lägger krokben för Ikeas populära kräftskivor i USA.

De berörda Ikea-varuhusen ligger i Canton i Michigan, i Stoughton i Massachusetts, Renton i delstaten Washington samt i St: Louis, Missouri, och på Long Island, öster om New York, framgår det.

”På grund av oförutsedda omständigheter är den svenska kräftskivan, planerad till fredagen 14 september 2018, inställd. Tillgången på ’Swedish style’- kräftor är otillräcklig i USA för den här tillställningen”, skriver Ikea-varuhusen på sina lokala hemsidor, konstaterar AFV, som fått bekräftat att kräftbristen har direkt koppling till USA:s handelskrig med Kina – amerikanarna har bland annat infört en 10-procentig extratull på sjömat från Kina, som uppges stå för 92 procent av kräftimporten till USA.

ANNONS
ANNONS

Ikea erbjuder nu inbokade gäster, det vill säga Ikeakunder, pengarna tillbaka på grund av de inställda kräftkalasen. Däremot vill möbelföretaget inte bekräfta att orsaken till kräftstoppet är handelskriget mellan USA och Kina. Ikeas pressavdelning konstaterar bara kort att det inte går att få tag i tillräckligt med kräftor.