Den kontroversiella sajten låter dig kolla upp vem som helst – och få ut personlig information med bara några klick. Nu ska den digitala tjänsten utredas.

ANNONS

Det rapporterar Breakit. Sajten Mrkoll har anmälts till Datainspektionen 313 gånger sedan 29 november, enligt artikeln, och nu ska den utredas. På Mrkoll kan vem som helst få information om personers bilägande, stjärntecken och inkomstnivån i ett område – information som är offentlig. Men där sajten skiljer sig från tidigare aktörer är med att gå ett steg ytterligare: bland annat erbjuds information om betalningsanmärkningar, och de fyra sista siffrorna i vilket personnummer som helst, bara kunden uppger IP-adress, enligt artikeln.

Enligt Hans Kärnlöf som är handläggare för ärendet med Mrkoll på Datainspektionen har sajten utvgivningstillstånd och är då även grundlagsskyddad. Han påpekar dock att eftersom sajten även ger ut information om betalningsanmärkningar tyder det på att bolaget bakom sajten, Nusvar AB, bedriver upplysningsverksamhet, enligt Breakit. Om så är fallet gäller kreditupplysningslagen och även GDPR:

“I vissa sammanhang får man reglera grundlagsskyddad verksamhet”, säger Kärnlöf till Breakit, och forsätter:

”Eftersom att GDPR gäller ska man ha så lite och nödvändiga uppgifter som möjligt. De har stjärntecken och vilka bilar som någon äger, det skulle man nog inte säga är nödvändigt”.

Om Datainspektionen skulle komma fram till att Mrkoll sysslar med kreditupplysning kan bolaget överklaga beslutet till förvaltningsrätten, skriver Breakit.

ANNONS
ANNONS

Nusvar AB hade under 2017 ingen omsättning. För 2018 har någon årsredovisning ännu inte offentliggjorts.