Riskerar bli en av de värsta oljeläckorna genom tiderna.

Det säger oceanografen Dr Simon Boxall till BBC, som refereras av SVT Nyheter.

”Potentiellt skulle hela lasten, 136.000 ton, kunna rinna ut i havet, det skulle göra den här oljeläckan till en av de topp tio värsta läckorna genom tiderna”.

Oljetankern krockade i lördags med ett lastfartyg och brinner nu och läcker olja i Sydkinesiska havet. Kinesiska myndigheter befarar att oljetankern kan explodera och sjunka.

Svåra väderförhållanden och tjocka, svarta oljemoln – som bolmar ut från tankern – har gjort att myndigheterna misslyckats med räddningsaktionerna. Hjälpen har inte nått fram trots försök både från kinesiska och internationella insatser. De 32 personer som uppges vara ombord beskrivs som saknade.

Enligt artikeln finns det 136.000 ton irakisk olja ombord på tankern till ett värde av 60 miljoner dollar, motsvarande ungefär en halv miljard svenska kronor. Utöver oljan har tankern bränsle ombord som ska vara giftigt och explosivt.

ANNONS
ANNONS

Bränslet är enligt uppgift mer miljöfarligt än råoljan; dessutom är det genomskinligt vilket gör det svårare att sanera vid en explosion, enligt rapporterna.