Dagens PS

Maktkamp i Castellum – Arnhult i skottgluggen

Rutger Arnhult
Det är en skakig marknad för fastighetskungen Rutger Arnhult. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 dec. 2020Publicerad: 30 dec. 2020

Två av ledamöterna i valberedningen vänder sig mot att den redan mäktige fastighetstoppen Rutger Arnhult greppar ordförandeklubban i fastighetsbolaget Castellum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skälet till kontroversen är att Rutger Arnhult, som för två år sedan blev största ägare i Castellum, även är största ägare i konkurrerande Klövern och Corem och dessutom vd i Klövern och ledamot i styrelserna både i Klövern och Corem, utöver sina privata innehav i Stockholmsbörsens större fastighetsbolag, skriver Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs).

Den kände fastighetsmiljardären sitter i klartext på flera stolar.

“Även om detta skulle vara ett permanent arrangemang kommer Rutger Arnhult fortfarande att vara starkt engagerad i verksamheten hos dessa konkurrenter till Castellum”, konstaterar de två ledamöter i valberedningen i Castellum som reserverar sig mot den övriga valberedningens förslag att Arnhult väljs som ny ordförande i Castellum, uppger Di där Rutger Arnhult också uttalar sig och inte oväntat tycker annorlunda.

Arnhult slår tillbaka

Han har, framgår det, lovat lämna posten som vd i Klövern, och även sina styrelseuppdrag i både Klövern och Corem.

“Jag kommer som ordförande i Castellum inte känna till om Klövern eller Corem kämpar mot Castellum i någon affär”, säger Rutger Arnhult till Di.

De kritiska ledamöterna i Castellum valberedning ser även en risk med avhopp från styrelsen om Arnhult tar över som ordförande, dessutom har man synpunkter på att Arnhult redan har fått in en representant från en konkurrerande fastighetsbolag i Castellums styrelse.

Arnhult slår tillbaka och deklarerar att han inte nominerat den aktuella ledamoten utan enbart gett honom sitt stöd. Han medger däremot att det kan hända att ledamöter lämnar Castellums styrelse, men det ser han inte “som någon direkt risk”.

ANNONS

Som framgår är alltså Castellums styrelse splittrad om Rutger Arnhult ska få rollen som styrelseordförande i Castellum och i med att det finns två falanger, för och emot, så blir det aktieägarna som avgör saken på vårens årsstämma, den 21 mars nästa år.

Öppen för sammanslagning

Med tanke på läget, konkurrenssituationen mellan fastighetsbolagen, kastar Di fram idén om att helt sonika slå ihop Castellum med Klövern och Corem. Enligt tidningen skulle det bli en fastighetsjätte nästan lika stortsom Balder då Castellums börsvärde uppges vara 58 miljarder och Klöverns 22 miljarder.

Med Corem, som enligt artikeln har ett börsvärde på 8 miljarder, kan fastighetsbolaget då mäta sig med Balders börsvärde, som uppges vara drygt 80 miljarder kronor.

Rutger Arnhult skulle inte ha “något emot” en sammanslagning, säger han till Di, som berättar att Arnhult i dag kontrollerar cirka 18 procent av rösterna i Castellum och att det inte räcker just nu för att äntra ordförandestolen.

Men Rutger Arnhult tror, säger han, att hans önskan om att få bli Castellums nye ordförande blir uppfylld och menar att stödet för honom är starkt bland de svenska institutionella ägarna i fastighetsbolaget.

Läs även: Fastighetsbranschens solkiga affärer »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS