Dagens PS

MAN ANHÅLLEN - "TROLIGEN" LASTBILSCHAUFFÖREN

Lastbilen bärgas bort efter att den dragits ut från Åhlens på Drottninggatan i Stockholm under natten till lördagen. Lastbilen körde på ett stort antal personer på Drottninggatan i centrala Stockholm vid 15-tiden på fredagen. Fyra personer dödades och 15 skadades. (Foto: TT)
Lastbilen bärgas bort efter att den dragits ut från Åhlens på Drottninggatan i Stockholm under natten till lördagen. Lastbilen körde på ett stort antal personer på Drottninggatan i centrala Stockholm vid 15-tiden på fredagen. Fyra personer dödades och 15 skadades. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 apr. 2017Publicerad: 07 apr. 2017

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kalabaliken startade med att en man i rånarluva kapade en lastbil från Spendrups vid 15-tiden och i hög fart sedan rammade folk mitt i centrala Stockholm. Platsen var Drottninggatans shoppingtäta gågata. Fordonet mejade ner människor och enligt senaste uppgifterna nu på lördagen dödades alltså fyra människor och en hund. 15 människor rapporteras vara skadade – varav nio allvarligt.

Den stulna lastbilen kraschade efter den blodiga attacken mot flanerare på Drottninggatan in i varuhuset Åhléns mittemot Sergels torg.

Dagens PS pratade med en person som befann sig nära händelsernas centrum, i tunnelbanan vid T-centralen under Åhléns, när de första rapporterna om lastbilsattacken kom in.

“Folk flyr här, det är panik”, sade ögonvittnet.

Statsminister Stefan Löfven (S) rubricerade i ett tidigt skede det som hänt som terrorism. Han upprepade sedan det och slog fast att det handlar om “en fruktansvärd attack i hjärtat av Stockholm”.

Efter hand kom uppgifter om skottlossning från olika håll, bland annat vid Fridhemsplan på Kungsholmen i Stockholm. Vittnen har även berättat om explosioner. Men dessa uppgifter har polisen inte bekräftat.

Även Dagens PS fick uppgift om skottlossning. Ögonvittnen gjorde gällande att polisen öppnat eld i hörnet Valhallavägen-Sturegatan. Undertecknad iakttog en piket med polisens insatsstyrka som i samband med det anlände i hög hastighet till platsen med blåljusen påslagna. Jag såg även människor springa därifrån, dessa berättade att polisen avlossat skott men uppgiften om just denna skottlossning har dock inte bekräftats.

Sent på fredagen var delar av centrala Stockholm fortfarande avspärrade och polisen uppmanade folk att inte åka in till city om det inte var absolut nödvändigt.

ANNONS

Centrala Stockholm var till stora delar öde och vid Stureplan hade inga krogar öppna med anledning av terrorådet.

På fredagseftermiddagen var det stört omöjligt att ta sig hem via kollektivtrafiken. Tunnelbana och pendeltåg stängdes av och bussar stoppades. Centralstationen evakuerades och flera butiker och företag bommade igen. Människor beordrades av tungt beväpnad polis att hålla sig borta från citykärnan i Stockholm. Scenerna som utspelade sig kan inte annat än liknas vid kaos.

“Det här är ingen lek, backa, backa”, skrek poliser till människor när traumat tog fart.

Folk grät och var djupt chockade. På Drottninggatan låg förvridna kroppar efter lastbilens framfart.

En 39-årig man, som polisen gick ut med bild på under en första presskonferens, greps under fredagskvällen i Märsta. Hans signalement överensstämde med den bild som polisen offentliggjorde i samband med PK:n under fredagen. Enligt uppgift till Aftonbladet hade mannen gömt sig bland tågpendlare tidigare under fredagen.

Den gripne 39-åringen misstänktes initialt för inblandning i dådet. Han ska även ha erkänt sig skyldig till terrorangreppet. Och nu på lördagsmorgonen säger polisens presstalesman Lars Byström till SVT att mannen – som är från Uzbekistan – troligen är den man som körde lastbilen. Han är på sannolika skäl anhållen för terrorbrott genom mord.

Enligt SVT Nyheter har en väska med sprängmedel hittats i lastbilen som användes vid terrordådet.

Ytterligare en man uppgavs på fredagskvällen ha tagits omhand av polisen i samband med en husrannsakan mot en adress i Stockholmsförorten Hjulsta. Polisen uppgav senare att mannen var gripen och att han kan ha koppling till den man som nu sitter anhållen, misstänkt för terrorbrott genom mord.

ANNONS

Polisen har med anledning av det inträffade höjt beredskapen med utökad polisiär närvaro i hela landet. Inte bara i Stockholm alltså.

Säpo arbetar med underrättelsespaning och har tagit hjälp internationellt för att få fast de skyldiga bakom terrordådet; även försvarsmakten är inkopplad och regeringen – som samlades i ett extrainkallat möte på fredagen efter terrorattacken – har skärpt gränskontrollerna för in- och utrikesresor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS