Dagens PS

Här är senaste nytt om terrorattacken

Polisens kriminaltekniker bär ut kassar från en företagslokal i Sollentuna i norra Stockholm i samband med ett tillslag natten mot måndagen. (Foto: TT)
Polisens kriminaltekniker bär ut kassar från en företagslokal i Sollentuna i norra Stockholm i samband med ett tillslag natten mot måndagen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 apr. 2017Publicerad: 10 apr. 2017

“Jag körde på otrogna”, ska mannen ha sagt i polisförhör, enligt Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fyra människor har avlidit efter terrordådet i fredags eftermiddag – en britt, en belgare och två svenskar. Tre dog på Drottninggatan i samband med lastbilsattacken och en på sjukhus. Bland de döda finns en elvaårig flicka som var på väg hem från skolan.

15 personer skadades varav nio är kvar på sjukhus. Två är allvarligt skadade och får intensivvård, uppger Sverige Radio.

På söndagseftermiddagen anhölls ytterligare en person, skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord. Polisen gjorde på söndagen ett par tillslag, bland annat mot en lägenhet i Vårberg i södra stockholm där den 39-årige uzbeken bott. Två andra personer, en man och en kvinna, som också har bott i samma lägenhet, omhändertogs senare i en bil som polisen slog till mot på Kungsholmen.

Natten mot i dag, måndag, slog polisen till på nytt. Föremål för razzian var ett saneringsföretag i Sollentuna där den 39-årige terrormisstänkte mannen har varit på anställningsintervju men nekats jobb.

“Jag har träffat honom en gång när han sökte jobb här. Han hade inte rätt kompetenser och var inte den vi sökte, mer än så var det inte”, säger företagaren bakom saneringsfirman till Aftonbladet.

Polisen arbetar med förundersökningen av terrorbrottet på bred front och hade i söndags hållit 500 förhör i mastodontutredningen. Fyra personer ytterligare har suttit frihetsberövade men är nu släppta.

Den 39-årige uzbeken som alltså ska ha erkänt att han kapade och körde lastbilen – där polisen även funnit en misstänkt anordning i förarhytten, som först antogs vara en sprängladdning men sedan bedömdes som ofarlig – sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014.
I juni 2016 fick han avslag på sin ansökan och därefter har han olagligt uppehållit sig i landet.

I februari efterlystes han av polisen. Han är i dag på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord och polisen bekräftar att han hyser starka sympatier för terrorsekten IS.

ANNONS

Han ska ha sagt att terrorattacken som han misstänks för i fredags i hjärtat av Stockholm skedde på direkt order från terrornätverket.

“Vi är ganska övertygade om att det här är helt rätt person och han kommer sitta inlåst resten av sitt liv”, säger Jan Evensson, biträdande kommenderingschef på Stockholmspolisen, i SVT:s Agenda på söndagen.

Klockan var 14.53 i fredags eftermiddag när polisen fick in första larmet om att en lastbil plöjde fram på Drottninggatan och mejade ner människor.

I helgen greps en 17-årig man i Oslo som bar på en sprängladdning. Han hade ett ryskt pass och sökte asyl i Norge 2010. Norska säkerhetspolisen PTS kommer enligt Svenska Dagbladet att utreda om 17-åringen har kopplingar till den 39-årige uzbeken i Sverige. Den norska säkerhetspolisen har höjt hotnivån för terrordåd i landet från “möjlig” till “sannolik” de kommande två månaderna. I Sverige ligger terrorhotnivån kvar på tre. Det har den gjort sedan 2010. Terrorhotsnivå tre innebär att det finns en förhöjd risk för terrorbrott.

I går, söndag, hölls en stor manifestation vid Sergels torg. Tiotusentals människor samlades för att hedra offren och visa att kärleken övervinner hatet.

Redan på lördagen hade ett hav av människor tagit sig till platsen för terrordådet och byggt upp en tjock mur av blommor, gosedjur och tända ljus.

I dag, måndag, arrangeras en nationell minnesceremoni vid Stockholms stadshus för offren för terrorattentatet. Regeringen utlyser också en tyst minut klockan 12.

MISSA INTE: Spotify-vd:n förkrossad – toppchef död i terrorn  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Man anhållen – “troligen lastbilschauffören”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS