75 procent av alla vaccindoser har gått till tio länder, och 130 länder har inte vaccinerat någon alls. Det får FN:s generalsekreterare António Guterres att efterfråga en global vaccineringsplan. 

ANNONS

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att den ojämlika tillgången till vaccin utgör ett hot mot världsekonomin och den globala folkhälsan.

”Världen är i brådskande behov av en global vaccinationsplan som sammanför de som har nödvändig förmåga, vetenskaplig expertis, produktionskapacitet och finansiella muskler”, säger Guterres under ett virtuellt säkerhetsrådsmöte.

Vill att G20 tar taktpinnen

75 procent av alla vaccindoser som använts har getts ut i tio länder. 130 länder har inte vaccinerat någon av sina medborgare. António Guterres anser att G20-länderna är de som är bäst lämpade att få till ett globalt vaccineringsprogram, med fullt stöd från FN.

”Om viruset tillåts spridas okontrollerat i de fattigare delarna av världen kommer problemen med nya mutationer bara att öka, säger FN-chefen. Det riskerar att förlänga pandemin ordentligt, och möjliggöra för viruset att komma tillbaka och på nytt plåga rikare länder”, fortsätter Guterres.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Motstånd hotar massvaccinering i USA – Dagens PS