Dagens PS

Volvo Cars rapport: "Vårt bästa resultat på 94 år"

Volvo Cars resultat
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 juli 2021Publicerad: 23 juli 2021

Volvo Cars rapporterar sitt bästa resultat och sin bästa försäljning i bolagets 94-åriga historia, framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo betyder “jag rullar” på latin – och visst rullar det på bra för Volvo Cars. Bättre än någonsin, till och med.

“Volvo Cars rapporterade idag det bästa halvåret för försäljning och rörelseresultat i bolagets 94-åriga historia, som följd av en ökad efterfrågan på bolagets bilar i samtliga försäljningsregioner”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ökar omsättningen med 26,3 procent

Omsättningen uppgick till 141 miljarder kronor, en ökning med 26,3 procent. Rörelseresultatet var 13 miljarder kronor under årets första sex månader med en rörelsemarginal på 9,4 procent.

Försäljningen för perioden låg 41 procent högre jämfört med föregående år (som påverkades rejält av pandemin), men också 11,7 procent högre än 2019. På en tolvmånadersperiod har Volvo Cars sålt 775 000 bilar, vilket är nära det mål på 800 000 som bolaget satte upp för tio år sedan.

”Företaget fortsatte att växa starkt trots den brist på halvledare som påverkat hela branschen, men – vilket är ännu viktigare – vi visade också att vi har en ledande position inom den pågående omställningen av bilindustrin”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars koncernchef i pressmeddelandet om företagets resultat.

Vill bli snabbast i branschen

Volvo Cars målsättning är att vara snabbast i branschen på att ställa om till eldrivet med ett helt elektriskt utbud 2030. Av Volvos sålda bilar så var 25 procent elbilar eller hybrider.

ANNONS

Företaget poängterar också i sin halvårsrapport hur man inlett ett samarbete med Northvolt för att framställa miljömässigt hållbara batterier och håller på att bryta ut sin verksamhet för förbränningsmotorer till en ny enhet där Geely Holding kommer vara huvudsaklig aktieägare.

Volvo Cars är också på väg mot Stockholmsbörsen, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

“I maj kommunicerade styrelsen att man undersöker möjligheterna att notera bolaget på Stockholms-börsen (Nasdaq Stockholm). Den utvärderingsprocessen fortskrider”, skriver företaget sitt pressmeddelande.

Läs mer: Northvolt och Volvo bygger jättefabrik tillsammans

Läs mer: Ny studie slår sönder myt om elbilar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS