Mini Cooper SE lanserades 2020 och är det brittiska, BMW-ägda, märkets svar på en elbil för staden. Nu har Mini släppt en cabriolet-version, vilket blir den första av sitt slag – Mini Cooper SE Cabrio.

ANNONS

Mer specifikt blir det den första serietillverkade cabrioleten. Det finns bilar som Wiesmann Project Thunderball och Tesla Model 3 som konverterats till cabriolet, men Cooper SE Cabrio är första gången det finns någon produktion att tala om.

Givetvis är det en definitionsfråga då det finns konkurrenter som nya Fiat 500 Cabriolet. Dock är inte det en regelrätt cabriolet i det att dörramarna är kvar.

Mini Cooper SE Cabrio
Bilen är begränsad till 999 exemplar. (Foto: Mini)

Snabba puckar

Modellen utvecklades på endast åtta månader från det att idén kom på tal. I bilvärlden motsvarar det att springa ett maraton på under två timmar.

Mini lanserade ett koncept av den elektriska cabrioleten sommaren 2022. Responsen från allmänheten var så positiv att de nu har beslutat sig för att sätta bilen i produktion.

Märkets framtid är helt elektrisk, något vi diskuterade med Minis designchef. Även om Mini Cooper SE Cabrio, som modellen kommer att heta, är serieproducerad, är det i en oerhört bregränsad upplaga.

ANNONS
ANNONS

Endast 999 enheter kommer att tillverkas – och bara för den europeiska marknaden, vilket gör den ovanligare än en BMW M4 CSL. Varje Cooper SE Cabrio är numrerad från 1 till 999.

Mini Cooper SE Cabrio
Bilen gick från jord till bord på bara åtta månader. (Foto: Mini)

Mini Cooper SE Cabrio är del av en naturlig utveckling

Var femte Mini som säljs är en Mini Cooper SE som trots sin korta räckvidd – 234 kilometer enligt WLTP – är förvånansvärt populär.

Det gäller att man ser bilen för vad den är – en andrabil, alternativt en bil för någon som aldrig rör sig utanför stadskärnan.

Räckvidden på Cooper SE Cabrio kortare än så – bara 201 kilometer – men vi har svårt att se varför man skulle vilja köra överdrivet långt med bilen i första taget.

Under huven ruvar samma elpjäs på 184 hästkrafter, vilket i detta fall räcker till en 0-till-100-tid på 8,2 sekunder, nog för att man ska känna vinden i håret. Det går att fälla taket i hastigheter upp till 30 kilometer i timmen.

Nya Cooper SE Cabrio är ingen långfärdsbil – räckvidden är bara 201 kilometer. (Foto: Mini)

Priser och lansering

Syftet med lanseringen är dels att visa på att Minis framtid är elektrisk, dels att det brittiska märket är flexibelt när det kommer till att få en bil från jord till bord.

ANNONS
ANNONS

Av de 999 bilarna som tillverkas är det ännu oklart hur många som kommer till Sverige.

Prissättningen är ännu inte klar – ordinarie Cooper SE kostar från 393 500 kronor. Räkna dock med att Cabrio-versionen – som alltså är i begränsad upplaga – lär kosta betydligt mer.

Mini Cooper SE Cabrio väntas lanseras lagom till sommaren.

Interiören är samma som i ordinarie Cooper SE. (Foto: Mini)

Läs även: Intervju med Minis designchef [Dagens PS]
Läs även:
Nu finns Model 3 som cab [Dagens PS]
Läs även:
En elektrisk cab för fyra miljoner [Dagens PS]