USA:s president Donald Trump har återigen hamnat i rampljuset efter ett kontroversiellt uttalande. Den här gången hotar han med att förbjuda försäljningen av europeiska bilar i USA.
Trump hotar Europa: medicinpriser kan stoppa bilförsäljningen


Mest läst i kategorin
Detta kan bli verklighet om inte läkemedelsbolagen sänker sina priser.
Uttalandet, som kom under en diskussion om att få ner läkemedelskostnaderna i USA, har skapat stor förvirring. Många undrar hur en sådan åtgärd skulle fungera i praktiken och vilka konsekvenser den skulle få för handeln mellan USA och Europa.
Utspelet anses av många sakna logik.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
En märklig koppling mellan bilar och mediciner
Trumps förslag är att om läkemedelsbolagen inte sänker priserna i USA, då ska europeiska biltillverkare som Mercedes-Benz, BMW och Volkswagen stoppas från att sälja sina fordon på den amerikanska marknaden.
Han menar att europeiska länder pressar ner läkemedelspriserna på hemmaplan, vilket i sin tur skulle höja priserna för amerikanska konsumenter.

“Vi jobbar väldigt hårt just nu för att få de andra länderna att höja sina priser lite grann och för att få läkemedelsbolagen att sätta press på dem”, sade Trump.
“Och om de inte gör det, kommer läkemedelsbolagen att få stora problem, och de har till största delen gått med på det. Och om länderna inte gör det, som exempelvis Europa, då kommer jag att säga: “Det är okej. Ni får inte längre sälja bilar i Amerika. Ni får inte längre ha Mercedes, BMW, Volkswagen eller någon av de andra många bilarna”, och de kommer att säga: “Åh, jag älskar idén med lägre läkemedelspriser för Amerika. Så ni måste använda det.”‘
Det som är mest förvirrande med Trumps uttalande är att han kopplar ihop två helt olika branscher: läkemedelsindustrin och bilindustrin. Att straffa bilföretag för att få ner priserna på mediciner upplevs av många som helt orimligt.
Tanken verkar vara att den europeiska bilindustrin, eller EU som politisk union, på något sätt ska tvinga läkemedelsbolagen att sänka sina priser för att rädda bilföretagen från att drabbas. Enligt Jalopnik, som är källan till denna artikel, finns det så klart ingen logik i detta resonemang.

Räddningen är här: BMW:s lösning för V8-motorn
Nya regler för utsläpp oroar biltillverkarna, men BMW M har en plan för att deras kraftfulla motorer ska leva vidare, utan att tumma på prestandan. Detta
Vilka blir konsekvenserna och hur går det med republikanska principer?
Många ställer sig frågan hur ett sådant förbud ens skulle kunna genomföras. Skulle det bara gälla import, eller skulle det även påverka de europeiska biltillverkare som redan har stora fabriker i USA?
Till exempel, skulle BMW:s fabrik i Greer, South Carolina, tvingas stänga?
Och hur skulle det påverka företag som Stellantis, som är ett europeiskt bolag men äger amerikanska bilmärken som Jeep?
Jalopnik menar att det är oklart hur ett straff mot biltillverkare skulle tvinga läkemedelsföretag som Merck att sänka sina priser.
Trumps hot väcker också frågor om de principer som republikanerna brukar stå för, som “liten regering” och begränsad statlig inblandning i näringslivet. Ett sådant ingripande skulle kunna ses som ett tydligt exempel på att regeringen går för långt.
Detta leder också till en bredare diskussion om presidentens lämplighet för ämbetet, särskilt med tanke på att Trump nyligen varit i blåsväder på grund av avslöjanden om hans relation med Jeffrey Epstein.
Många kritiker menar att Trumps uttalanden inte bara kan avfärdas som tomma hot, utan måste tas på allvar med tanke på hans tidigare position.

Många upplever det – men få förstår varför
Den tysta och mjuka körupplevelsen i elbilar, som ofta framhålls som en fördel, visar sig paradoxalt nog kunna förvärra åksjuka för många passagerare.
Den amerikanska marknadens betydelse för europeiska bilar
USA är en otroligt viktig marknad för europeiska biltillverkare. År 2024 importerade USA bilar och lätta lastbilar från EU till ett värde av cirka 437 miljarder svenska kronor.
Detta motsvarar ungefär 750 000 fordon.
Europeiska bilföretag, särskilt de tyska, har en stark närvaro i USA och står för 15 procent till 25 procent av deras totala globala försäljning. Volkswagen säljer flest bilar i USA, följt av BMW och Mercedes.
Många av dessa företag har dessutom egna fabriker i USA som producerar upp till 50 procent av de bilar de säljer där. Ett förbud, eller ens högre tullar, skulle därför få stora ekonomiska konsekvenser både för dessa företag och för USA:s ekonomi i stort.
Om importen av europeiska bilar skulle stoppas, skulle det förmodligen leda till högre priser för amerikanska konsumenter och skada de tusentals jobb som skapats av europeiska biltillverkare i USA. Det skulle också kunna starta en kedjereaktion av handelstvister som påverkar andra branscher.

Här är jätten som stjäl rampljuset från Mercedes
Den europeiska bilmarknaden upplever en betydande förändring, där kinesiska bilmärken, särskilt BYD, gör anmärkningsvärda framsteg. Trots en generell
Missa inte:
Svenska bilar stjäls – återfinns på krigsfronten. Dagens PS
EU:s nästa drag kan tvinga dem att köpa elbilar. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]