Dagens PS

The Aurora: Världens bilar samlade i Båstad

Det kommer även att finnas en rad specialklasser och en Concours-tävling för både moderna och framtida klassiker, samt hypercars från alla epoker: • "Cars through the Decades (Pre-1920s, 1920s, 1930s, 1950s, 1960s, 1970s, 1970s)." Utöver detta kommer det att finnas en rad jubileumsklasser: • ”65 years of Mini” • “110 Years of Maserati”, • “115 Years of Bugatti”, • “120 Years of Rolls-Royce”. (Foto: The Aurora)
“120 Years of Rolls-Royce”. (Foto: The Aurora)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

The Aurora kommer att visa upp några av världens mest sällsynta bilar under tre dagar. Från ikoniska klassiska bilar till moderna hyperbilar. Allt detta i den fantastiska miljön i Norrvikens trädgårdar i Båstad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första upplagan av The Aurora äger rum den 5 till 7 juli 2024. Eventet ska bli ett årligt återkommande inslag.

“Skandinavien sitter på en stor, dold bilskatt av både ikoniska klassiker och moderna hypercars som förtjänar att visas upp på den internationella arenan,” säger Filip Larsson, en av initiativtagarna bakom The Aurora i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: “Vi vill skapa ett livsstilsevent i världsklass som visar på det bästa vi har att erbjuda i regionen och som bjuder på underhållning både på dagarna och kvällarna.”

Den ursprungliga film bilen 1967 Ford Mustang från "Gone in 60 Seconds"!

Den legendariska Mustangen "Eleanor", som medverkar i blockbuster-filmen med Nicolas Cage och Angelina Jolie, kommer till The Aurora. Detta specialdesignade fordon är inte bara en del av Hollywood-historien utan står också som en av de mest fantastiska muskelbilar som någonsin skapats.

I "Gone in 60 Seconds" spelar Nicolas Cage en pensionerad mästertjuv som tvingas återvända till världen av höginsatstjuveri. För att rädda sin brors liv måste han slå sig ihop med sitt gäng och stjäla femtio bilar på en enda natt. Missa inte chansen att se denna filmiska och bilhistoriska legend på nära håll! (Foto: The Aurora)
I “Gone in 60 Seconds” spelar Nicolas Cage en pensionerad mästertjuv som tvingas återvända till världen av höginsatstjuveri. För att rädda sin brors liv måste han slå sig ihop med sitt gäng och stjäla femtio bilar på en enda natt. Missa inte chansen att se denna filmiska och bilhistoriska legend på nära håll! (Foto: The Aurora)

The Aurora ska kombinera motorhistorisk konst i en exklusiv miljö och med en tydlig skandinavisk prägel. Evenemanget infaller ju mitt under bilvärldens högsäsong och bjuder in alla som vill njuta av bilar, konst, kulinariska upplevelser, fest och botaniska trädgårdar.

Ett spektakulärt program

The Aurora har ett brett program som tillåter olika motorhistoriska epoker att glänsa. Två historiska inslag, The Aurora Showfield och The Aurora Concours, samsas med två framtidsfokuserade inslag, The Aurora Hypercar och The Aurora Talks.

Med tre fartfyllda dagar av bilar, kultur och festligheter, sätter The Aurora Skandinavien på den internationella scenen för samlarbilar. (Foto: The Aurora)
Med tre fartfyllda dagar av bilar, kultur och festligheter, sätter The Aurora Skandinavien på den internationella scenen för samlarbilar. (Foto: The Aurora)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

1. The Aurora Concours

En kuraterad skönhetstävling där internationella samlare ställer ut enastående bilar. Dessa bilar är noga utvalda med hänsyn till historisk betydelse och högt samlarvärde.

En Concours-kommitté granskar varje anmäld bil för att säkerställa ett förstklassigt tävlingsfält. Domare bedömer bilarna utifrån hur väl de reflekterar sitt ursprungliga skick. Aldrig tidigare visade skandinaviska bilskatter kommer också att exponeras.

För första gången någonsin visas The Lotus 59 i Skandinavien.

Endast tre Lotus 59 F2-bilar byggdes, och chassi /21 är den enda som fortfarande existerar i sin konfiguration från 1969.

Bilens front designades speciellt för att likna en hajmun. Från och med 1969 blev höga bakvingar vanliga. Lotus 59B använde den höga vingen under säsongen och bytte senare till en lågvingespecifikation.

Bilen kördes berömt av den svenska F1-föraren Ronnie Peterson år 1969.

Efter en allvarlig krasch som involverade Jochen Rindt i Lotus 49 F1, förbjöds höga vingar för resten av säsongen. (Foto: The Aurora)
Efter en allvarlig krasch som involverade Jochen Rindt i Lotus 49 F1, förbjöds höga vingar för resten av säsongen. (Foto: The Aurora)

2. The Aurora hypercar experience

Ett exklusivt evenemang för särskilt inbjudna gäster, med världens mest banbrytande prestandabilar och Koenigsegg som partner. Utställningen på Norrviken visar upp flera av världens mest framstående superbilar och hypercars.

3. The Aurora Showfield

En kuraterad bilutställning med upp till 300 olika bilar från hela Europa. Entusiaster är välkomna att ansöka om att ställa ut sina älskade fordon och mingla med likasinnade.

ANNONS

4. The Aurora Talks

Ett forum med utvalda talare som djupdyker i ämnen relaterade till hyperbilar, innovation, framtidens klassiker och bevarandet av dagens motorhistoriska skatter.

F1-bilar, Lotus Team: Chromecars Black & Gold Collection (John Player Special):

Lotus 76 F1
Lotus 77 F1
Lotus 81 F1
Lotus 87 F1
Lotus 88 F1
Lotus 92 F1
Lotus 94T F1
Kom nära världens finaste fordon den 5-7 juli i Båstad, Sverige. (Foto: The Aurora)
F1-bilar, Lotus Team: Chromecars Black & Gold Collection (John Player Special): Lotus 76 F1 Lotus 77 F1 Lotus 81 F1 Lotus 87 F1 Lotus 88 F1 Lotus 92 F1 Lotus 94T F1 Kom nära världens finaste fordon den 5-7 juli i Båstad, Sverige. (Foto: The Aurora)

Norrvikens trädgårdar: En perfekt kuliss

Norrvikens trädgårdar, skapade av Rudolf Abelin, utgör en botanisk drömscen. Beläget bara 20 minuter från Ängelholms flygplats och Koenigseggs testbana, samt nära både Kastrups och Landvetters flygplatser, är platsen perfekt för att locka internationella gäster.

En Skandinavisk concours

Concours-tävlingen kommer att erbjuda noga kuraterade tävlingsklasser, inklusive “Cars through the Decades” och jubileumsklasser som “65 years of Mini” och “110 Years of Maserati”.

Dessutom finns specialklasser som “Scandinavian Class” och “American Muscle Cars”, samt “Modern and Future Classics” och “Hypercars” från alla epoker.

ANNONS

Med framtiden i fokus

The Aurora blickar även mot framtiden. Diskussioner om elektrifiering av klassiska bilar, syntetiska bränslen och alternativa drivmedel kommer att ingå i programmet.

Tre dagar av lyx väntar dem som åker till Båstad i juli. Tre dagar fyllda av bilutställningar, tävlingar och diskussioner. (Foto: The Aurora)
Tre dagar av lyx väntar dem som åker till Båstad i juli. Tre dagar fyllda av bilutställningar, tävlingar och diskussioner. (Foto: The Aurora)

Läs även: Semestertips: Biläventyr för hela familjen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS