Brittiska el-bilsförare får betala nästan lika mycket för att tanka som om de körde på fossilbränsle. Sedan i maj har kostnaden för att tanka ökat med 42 procent.

ANNONS

Att tanka el på laddstationer i Storbritannien är nu nästan lika dyrt som att köra på bensin. Det visar siffror från den brittiska motororganisationen RAC uppger CNBC.

På snabbladdarstationerna får de brittiska förarna betala i genomsnitt 63,29 pund (770,24 kronor) per kilowattimme. Laddar man en ”typisk familjebil” med ett 64 kWh-batteri till 80 procent kostar det 32,41 pund (knappt 395 kronor) enligt RAC:s beräkning.

Billigare ladda hemma

Det betyder att den som enbart använder snabba eller ultrasnabba laddstationer för att ladda sin el-bil betalar ungefär 18 pence (2,19 kronor) per engelsk mile (ungefär 1,6 kilometer, reds anm).

”Det ska jämföras med 19 pence (2,31 kronor) per mile för en bensinbil och 21 pence (2,56 kronor) för en dieselbil”, enligt CNBC som citerar RAC.

De allra flesta laddar dock sina el-bilar hemma, där det är billigare, konstaterar RAC.

El rusar i pris

Med den brittiska regeringens energiprisgaranti blir kommer priset per mile att sjunka. För en medelstor el-bil blir det runt 9 pence (1,10 kronor). En 80-procentig laddning hemma kostar då 17,87 pund (217,74 kronor), enligt CNBC.

”Det är fortfarande så att det är billigare att ladda hemifrån jämfört med att tanka en bensin- eller dieselbil, men de här siffrorna visar att skillnaden minskar som en följd av de enorma höjningarna för el”, säger Simon Williams, talesperson för RAC enligt CNBC.

Stopp från 2030

”De här siffrorna visar tydligt att det är förare som använder allmänna laddningsstationer som får ta den värsta smällen”, fortsätter han.

Storbritannien planerar att införa stopp för försäljning av bensin- och dieselfordon år 2030. Från 2035 kommer man att kräva nollutsläpp för alla nya bilar.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om motor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Bosch: Satsa inte på elbilar [Dagens PS]

Läs även: Höjda priser: Läge att sluta leasa bilen [Dagens PS]