Dagens PS

Så berättar färgen på din bil vem du är

bil
Visa oss din bil och vi ska berätta vem du är? Inte omöjligt. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 09 mars 2024

Röd, vit, blå eller kanske till och med lila: Vad säger egentligen färgen på din bil om dig och din personlighet? Här går vi till botten med hur färgpaletten påverkar oss bakom ratten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske minns du den där perioden då alla människor som på en given signal skulle delas in i färger? Hur du plötsligt under ett möte plötsligt kunde stämplas som “alldeles för röd”, bara för att kort därpå beklaga dig över att alla andra var “så himla blå”?

Mycket kan förstås sägas om färger och personlighet, men faktum är att det ändå finns en del intressanta insikter att hämta i färgpsykologin. Inte minst när det kommer till valet av färg på din bil.

För nog skulle vi höja lite på ögonbrynen om grannen backade in på uppfarten i en lila bil. På liknande sätt hade vi sannolikt förvånats om den nya firmabilen visade sig vara knallgul.

Porsche
En silvergrå bil står sig över tid och är ett populärt färgval när det kommer till exempelvis leasing eller tjänstefordon. På bilden en Porsche Taycan. (Foto: Porsche)

Silvergrå – en klassiker

Skälen till detta är givetvis flera, och kan härledas både till preferenser, marknad och kutym. Tittar vi till exempel på de ovan nämnda firmabilarna ska de representera ett bolag och utstråla stabilitet och trygghet, varför den tokroliga färgskalan som regel får stryka på foten, till förmån för mer lugna toner.

Hit hör silvergrå – en klassiker i de flesta sammanhang. Även på leasingbilar. De senare ska dessutom kunna säljas vidare, varför en neutral färg är att föredra, skriver Mekonomen. Och de borde ju veta.

ANNONS

Senaste nytt

Vit enkelhet

ANNONS

En titt i backspegeln visar vidare att vita bilar inte helt överraskande dominerat den svenska marknaden, under de senaste åren.

Enligt en sammanställning som gjordes 2022 av Transportstyrelsen var 17,8 procent av bilarna i vägtrafikregistret vita. En siffra som kan ställas mot den tidigare nämna lila bilen, som endast 1 av 600 bilar då hade.

Och det är kanske inte så konstigt då de personer som gillar vitt uppskattar enkelhet och renhet.

Kraftfullt och kontrollerat

I fjol mötte dock den vita bilen motstånd av den svarta, sedan ytterligare en undersökning visat på att 27 procent, av 1 017 svenskar med körkort och bil, föredrog en svart bil, vilket Teknikens Värld då kunde rapportera.

Personer som väljer svart är ofta kraftfulla, eleganta och kontrollerade. De sätter också stort värde på det privata. En svart bil passar dem således som hand i handske.

Små bilar mer färgglada

Till detta kommer förstås också aspekter som bilens storlek, då vi tenderar att vara mer färgglada i valet av små bilar, medan större fordon ofta får diskreta färger.

ANNONS

Och så föraren förstås.

För visst spelar din personlighet och dess eventuella färg in. Låt oss åtminstone leka med den tanken och lista några snäppet mer färgstarka personligheter, tillsammans med bilarna som skulle kunna matcha dem.

Ferrari Portofino M
Vad kan gå fel med en Ferrari? Här en Portofino, döpt efter den italienska staden med samma namn. (Foto: Ferrari)

Den röda faran

Röda personligheter brukar som regel beskrivas som rättframma, passionerade och energiska. Stundtals krävande och en smula otåliga är de även prestations- och tävlingsinriktade.

En titt på ett personlighetstest baserat på färger visar även att röda personligheter värdesätter resultat och söker kontroll, skriver Discanalys.

Det säger oss att bilen i fråga behöver erbjuda såväl prestanda som modern teknik och kaxig design. Vad kan då passa bättre än en röd Ferrari?

Läs mer om denna dröm här: Ferrari Portofino testad: Himla kapabel men ej till salu

ANNONS
BMW
BMW:s 5-serie är en långkörare som inte kommer att göra blåa personligheter besvikna. (Foto: BMW)

Den balanserat blå

De personer som föredrar blått är vanligtvis lugna, pålitliga och ansvarstagande. De söker harmoni, är ofta eftertänksamma och kan uppfattas som konservativa i sina åsikter.

En blå personlighet är utöver detta mycket kvalitetsmedveten, enligt Discanalys, liksom något av en lojalist menar Mekonomen.

Bilen för den riktigt blå behöver således hålla vad den lovar. Vidare bör den vara klanderfri designmässigt – dock utan att sticka ut för mycket.

Vi föreslår därför en lyxig familjekombi i form av en sprillans ny BWW.

Läs gärna mer om modellen här: BMW:s nya: Fortfarande bäst i klassen

Land Rover
En grön Land Rover smälter in fint på landsbygden. På bilden ett exemplar utöver det vanliga. (Foto: Iconic Auktioners)
ANNONS

Den gröne och sköne

Vad vore världen utan gröna personer? Lugna, praktiska och omtänksamma och står de stadigt på jorden och är inte helt oväntat ett med naturen. De värdesätter följaktligen både miljö och hälsa, men även säkerhet.

Omvänt har de svårt för förändring och ogillar saker som framstår som konstgjorda eller fejk. Här är det således en traditionell bil som gäller – utan krusiduller.

En Land Rover kommer inte bara göra jobbet, utan även smälta in fint på landsbygden.

Corvette Z06
Corvette Z06 är den hittills mest extrema versionen av C8 som Dagens PS i fjol hade förmånen att testa. (Foto: GM/Lena Willgalis)

Den gule glädjespridaren

Det är svårt att ta miste på en gul personlighet. Positiva, energiska och kreativa utstrålar de livsglädje och duckar sällan för det uttrycksfulla.

Som allra bäst mår de när de får dela med sig av sin kunskap och briljera med sin humor. Som sämst när de tvingas till ensamhet.

ANNONS

En bil som garanterat sticker ut är därför snarare regel än undantag för den riktigt gule. Det får vi ändå anse att en Corvette gör.

Låt dig inspireras av de gula färgtonerna här: Corvette Z06 testad: Sätter européerna på plats

Porsche Boxster T. En bil med en färg som tveklöst väcker känslor. (Foto: Dagens PS)

Den mystiskt lila

Mystiska och eleganta. Dyra i drift, men med ett rikt inre, kan de lila personligheterna framstå som svåråtkomliga. Som ett led i det är de inte sällan andligt lagda och dras till det okända.

Att lila bilar inte är en storsäljare på bilmarknaden kommer därför inte som någon överraskning. När den lila personligheten väl slår till är det dock alltid med ett bang.

En lila bil ber helt enkelt inte om ursäkt för sig. Vi vill därför slå ett slag för en gredelin Porsche med extra allt.

Läs gärna mer om modellen här: Porsche 718 Boxster T – Tant Gredelin på kosläpp

ANNONS

Viktig distinktion:
Den här artikeln bygger på färganalyser och statistik. Med det sagt är våra personligheter mer komplexa än så, varför associationerna inte kan anses absoluta.

Läs även:

Tusentals lyxbilar sjönk – nu stäms Volkswagen av rederiet

Missa inte:

Dubbel blunder: Piloter tog tupplur – samtidigt

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS