Dagens PS

Nya siffror avslöjar: Kinas bilmarknad på väg mot kollaps

Det larmas om en kollaps på den kinesiska elbilsmarknaden. (Foto: Getty Images på Unsplash)
Det larmas om en kollaps på den kinesiska elbilsmarknaden. (Foto: Getty Images på Unsplash)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 10 juli 2025Publicerad: 10 juli 2025

I den ständigt föränderliga bilvärlden har Kina länge varit en central spelare. Men nu rapporteras det om en eskalerande situation på marknaden, där ett priskrig mellan biltillverkare riskerar att få allvarliga konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera faktorer, inklusive överkapacitet och intensiv konkurrens, har bidragit till den nuvarande turbulensen, skriver Automobilwoche.

Frågan är nu hur länge tillverkarna kan fortsätta denna kamp och vilka åtgärder som kan bli nödvändiga.

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Kinesiska biltillverkare i stormens öga

Kinas bilmarknad är i uppror. Det som länge har varit en brutal men kontrollerad konkurrens, där över hundra bilmärken kämpat om kunderna, har nu nått en kritisk punkt.

En ny omgång med kraftiga prissänkningar från marknadsledaren BYD har utlöst en kedjereaktion.

Den 23 maj 2025 sänkte BYD priserna på 22 modeller med upp till 34 procent, vilket fick aktiekurserna för flera stora tillverkare att rasa.

Den kinesiska regeringen har kallat till krismöten och branschrepresentanter kastar anklagelser på varandra.

Detta har fått många att undra om Kinas bilmarknad, som länge beundrats för sin innovationskraft, nu avslöjar sin mörkare sida.

ANNONS
"När marknaden väl har nått en viss mognadsnivå måste det ske en konsolidering", säger BYD:s vice vd Stella Li. (Foto: BYD och P. L. på Unsplash)
“När marknaden väl har nått en viss mognadsnivå måste det ske en konsolidering”, säger BYD:s vice vd Stella Li. (Foto: BYD och P. L. på Unsplash)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Vad utlöste den nuvarande krisen på bilmarknaden?

Kärnan i den nuvarande krisen är BYD:s djärva drag att sänka priserna. En dryg vecka efter tillkännagivandet svarade den kinesiska biltillverkarföreningen (CAAM).

Utan att direkt nämna BYD, varnade CAAM för att en “viss biltillverkare” hade initierat drastiska prissänkningar den 23 maj, vilket fått andra företag att följa efter.

CAAM uttryckte en nästan desperat vädjan om att ledande företag inte skulle monopolisera marknaden eller begränsa andra aktörers handlingsutrymme.

Efter BYD:s drag har även konkurrenter som Leapmotor och Geely sänkt sina priser, vilket intensifierat priskriget. BYD:s vice vd Stella Li har försvarat företagets agerande och menar att “när marknaden väl har nått en viss mognadsnivå måste det ske en konsolidering”.

Varför eskalerar priskriget just nu?

Den djupare orsaken till priskriget ligger i Kinas enorma överkapacitet inom bilindustrin. Enligt Gasgoo Automotive Research Institute i Shanghai var kapacitetsutnyttjandet i kinesiska bilfabriker endast 49,5 procent under 2024.

BYD började. Rejäla sänkningar på priset har orsakat en kollaps. (Foto: Michael Förtsch på Unsplash)
BYD började. Rejäla sänkningar på priset har orsakat en kollaps. (Foto: Michael Förtsch på Unsplash)
ANNONS

Detta innebär att det skulle kunna tillverkas dubbelt så många bilar som de 27,5 miljoner bilar som producerades i Kina under 2024.

Även om stora aktörer som BYD och Tesla har höga kapacitetsutnyttjandegrader, ligger andra tillverkare på under 10 procent. Denna outnyttjade kapacitet genererar stora kostnader, vilket tvingar tillverkarna att dumpa bilar på den inhemska marknaden med rabatter, samtidigt som de försöker exportera till andra regioner för att hålla igång produktionen.

Har tillverkarna råd att fortsätta priskriget?

Frågan om tillverkarnas ekonomiska hälsa är högst relevant. Wei Jianjun, chefen för BYD:s konkurrent Great Wall Motor (GWM), har jämfört situationen med fastighetsjätten Evergrandes konkurs, en symbol för kraschen i Kinas överhettade fastighetssektor.

Han menar att bilindustrin befinner sig i en liknande riskzon, även om den inte har kollapsat än. Enligt beräkningar från Financial Times överstiger börsnoterade biltillverkares kortfristiga skulder betydligt deras kortfristiga tillgångar.

En talesperson för Volkswagen har uttalat att priskriget innebär att “knappast något företag för närvarande kan tjäna tillräckligt med pengar på elbilar”. Leverantörerna drabbas särskilt hårt, då de ibland blir sittande med obetalda fakturor i månader.

En elbil för under 290 000 kronor på gång

Kia gör sig redo för en stor satsning på hur vi kommer att resa i framtiden, med massor av nya elbilar och smarta uppfinningar. Bland de nya bilarna finns

Hur agerar Kinas regering i krisen?

Peking strävar efter en ordnad konsolidering och vill stävja priskriget. Sexton tillverkare, inklusive BYD, Chery, BAIC, SAIC, Xpeng, Xiaomi och FAW, kallades till Peking i början av juni. Efter mötet utfärdade industriministeriet och CAAM ett gemensamt uttalande som beskrev priskriget som “destruktivt”.

ANNONS

Målet är att “optimera och anpassa industristrukturen” och vidta “nödvändiga regleringsåtgärder”.

Specifika åtgärder som tillkännagivits inkluderar att fakturor till leverantörer måste betalas inom 60 dagar. Dessutom ska praxis med “begagnade bilar utan körsträcka” stoppas – vilket syftar på nyregistrerade fordon som säljs som oanvända begagnade bilar med betydande rabatter.

BYD:s ras i Sverige – Hedin drar sig ur direkt

BYD:s försäljning rasar i Sverige och nu står det kinesiska elbilsvarumärket inför stora förändringar på marknaden. Efter ett minst sagt turbulent

Spridningen av bilfinansiering begränsas också, vilket innebär att banker inte längre får betala höga premier till mäklare för att pressa ner fordonspriserna. De regulatoriska kraven för assistanssystem kommer att skärpas, då tillverkare ibland har lanserat “smart drive”-funktioner för tidigt.

Dessutom ser man ett nytänkande när det gäller statliga subventioner. Minst sex regioner avslutar incitamenten för utbyte av elbilar och laddhybrider, bland annat Guangdong, Henan och Zhejiang.

Den kinesiska centralregeringen ökar nu trycket på provinserna för att säkerställa att subventionerna används korrekt, då återförsäljare ofta har tagit bonusarna själva och sedan sålt bilarna med rabatt som begagnade bilar.

Punkterad jätte: Priserna sjunker i Kina

Priserna i Kina har blivit ännu lägre i juni. Deflationen medför utmaningar för kinesiska företag i en tid då landet satsar stort på den inhemska

Missa inte:

Skatteverket ser oroande trend – få redovisar kryptohandel. News 55

ANNONS

Pensions-varningen: Då ska du inte byta jobb efter 50 års ålder. E55

Rekordvarmt i Västeuropa – men inte i Sverige. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS