Dagens PS

Nya Dacia Duster: För bra för att vara sann?

Dacia Duster
Det är en helt uppdaterad bil som Dacia nu presenterar. Frågan är bara om den fortfarande kommer vara lika prisvärd som dess föregångare. (Foto: Dacia)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

När lågbudgetmärket Dacia släpper en ny uppdaterad variant av sin SUV Duster, är vi nog mest oroliga för att den blivit – för bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dacia kom in på markanden som en hack-kyckling direkt. Som den fattige kusinen från landet som nu skulle in till staden och försöka smälta in.

Nu efter några år så har märket börjat sätta sig.

Marknadsföringen att erbjuda enkla bilar till bra priser, har börjat få fäste hos köparna. Och Dacia har lyckats få kunder som annars skulle köpt begagnat att kliva över linjen och köpa nytt istället.

dacia
Stuket är modernt och smälter bra in i bilvärldens övriga design (Foto: Dacia)

Det är dock lite klurigt detta, att erbjuda billiga alternativ. För det kör ju ihop sig den dagen då en modell måste förnyas. Att då skapa en fräschare bil utan att uppgradera den så den blir finare, det är en konst.

Uppdaterad SUV

När Dacia nu släpper en uppdaterad variant av sin sneak-Suv Duster, hissas omedelbart varningsflaggorna.

Inte för att den nya bilen ska vara dålig. Förmodligen tvärt om. Snarare att den nya bilen ska tappa greppet som det billiga alternativet.

ANNONS

Vid en första anblick är det verkligen en enkel, ny bil som Dacia presenterar. Den gamla lite, kanske elakt sagt, enfaldiga designen är borta och ersatt av en bil som på alla sätt smälter in i dagens moderna bildesign.

dacia
Miljöfokuset är starkt. 20% av all plast på bilen är återanvänd. (Foto: Dacia)

David Durand som är Dacias designchef, presenterar Dustern som den met attraktiva Duster någonsin och som lever upp till bilens värdegrund “Robust för utomhusaktiviteter”.

ANNONS

Senaste nytt

Eget material

Miljömedvetenheten har också legat i focus. Alla plast-detaljer på bilen är gjutna av Dacias “egna” material Starkle som består till 20 procent av återanvändbar plast.

Dacia har också valt bort allt krom och läder och ersatt det med material som har en mindre miljöpåverkan och är lättare att återanvända.

suv
Inredningen är numera helt modern med integrerad skärm och funktionerna samlade kring ratten. (Foto: Dacia)

Dustern kommer säljas med tre motoralternativ: klassisk 94 hk bensinmotor, ett hybrid-alternativ samt en-liters bi-fuel-motor med dubbla 50-liters-tankar.

ANNONS

Uppdaterad inredning

Inredningen har även den fått ett stort lyft, med en stor skärm i centrum i ett helt moderns snitt.

Bilen har också trimmats med många kul och bra finesser som också gör att bilen känns allt finare än vad den ursprungligen var.

I skuffen finns plats för Dacias egna Sleep Pack, ett uppvikbar tält som gör att bilen blir till en Camper när natten faller på. (Foto: Dacia)

Summa summarum: Vår rädsla är att bilen blir finare än sin föregångare. Så nu är bara frågan var prislappen landar. Det är den som kommer avgöra om Dacia Duster även i fortsättningen kommer vara SUV-branschens billigaste alternativ.

Eller om den kommer försvinna upp i myllret av de lite dyrare SUV-arna. Den som lever får se.

Läs mer:

Om Dustern här.

ANNONS

Nya Dacia Jogger Hybrid testad (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS