Polisen får vänta på sin nya Volvo. Bilen som beskrivs som ”fortkörarnas skräck” kommer inte att komma ut i tjänst förrän efter sommaren.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat om polisens nya Volvo av XC60-modell, framtagen för att ta fast bilister som inte respekterar gällande hastighetsregler. Den nya polisbilen är en mardröm för dem.

Bilen har radar, 360-graderskamera, nummerskyltläsare och kan ta fast mötande fortkörare.

Nu berättar sajten CarUp att superpolisbilen gör entré på vägarna om inom kort.

”Vi rullar ut en interaktiv utbildning nu i dagarna”, säger kommissarie Hans Nilsson till CarUp.se.

Bilen kommer dock att bli försenad jämfört med tidigare beräkningar. De kommer kunna börja jaga fortkörare först efter sommaren, enligt nya uppgifter till CarUp.

ANNONS
ANNONS

”De uppgifter som finns i Expressen/KvP om att de skulle tas i drift redan till sommaren i region syd stämmer inte. De första bilarna kommer att lämna fabriken inom kort, men innan de tas i ordinarie drift inom polisen ska bland it-system testas och verifieras och användarstöd anpassas”, säger Irene Sokolow vid polisens nationella presstjänst till CarUp.

”De första bilarna kommer att lämna fabriken inom kort, men innan de tas i ordinarie drift inom polisen ska IT-system testas och verifieras och användarstöd anpassas”, säger Irene Sokolow om att Polisen får vänta på sin Volvo.

Först ut är Skåne

Först ut med den nya polisbilen är region Syd, som får 40 bilar redan i år.

Även i Stockholm kommer polisbilen snart att synas på vägarna, och där startar alltså en utbildning de närmaste dagarna.

Allt som allt får polisen 2 200 nya Volvobilar de närmaste åren, de patrullerande och uttryckande poliserna får Volvo XC60 B5 Diesel med polismålning, mildhybrider med 235 hk, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare som jag ser det. Bilen verkar kunna underlätta vårt arbete”, har Hans Nilsson, chef för trafikpolisen i Stockholm, tidigare uttalat till CarUp.

Det ska sägas att de nya polisbilarna även fått kritik. Bland andra har Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, krävt att polisen informerar om vad de nya, tekniskt avancerade polisbilarna får för effekter på den personliga integriteten.

Läs mer: Polisens nya Volvo – mardröm för fortkörare