En amerikansk biljätte ser sitt elbilsstöd minska med 52 000 kronor per fordon. Detta skapar nya utmaningar på en ombytlig marknad.
Katastrof: Tappar 52 000 kronor per bil


Mest läst i kategorin
I en oväntad vändning tvingas amerikanska bilköpare att vinka adjö till ett betydande statligt bidrag vid köp av elbilar, vilket slår hårt mot premiummärken som Cadillac, skriver Detroit free press.
Trots att detta innebär en betydande ekonomisk smäll för kunderna, och potentiellt för biltillverkarna själva, står Cadillacs ledning fast vid sin framtidsvision.
Denna utveckling kommer vid en känslig tidpunkt, då flera bilmärken redan kämpar med höga omställningskostnader och ökad konkurrens på elbilsmarknaden. Situationen belyser de utmaningar som bilindustrin står inför i övergången till en mer elektrifierad fordonsflotta, men också den envishet som krävs för att navigera i ett föränderligt landskap.

Sverige först ut: Cadillac satsar allt på el med VISTIQ
Cadillac, det ikoniska amerikanska bilmärket, markerar en viktig milstolpe i sin europeiska expansion med lanseringen av den helt eldrivna suven VISTIQ i
Staten drar tillbaka stöd – 52 000 kronor försvinner
En ny lag i USA innebär att det federala stödet på 7 500 dollar, motsvarande cirka 52 000 svenska kronor, för köp av elbilar försvinner redan den 30 september i år.
Detta är en tidigareläggning jämfört med det ursprungliga beslutet att behålla stödet fram till 2032.
För bilmärken som Cadillac, som nyligen gjort stora investeringar i att utöka sitt elbilsutbud, innebär detta att modeller som Lyriq och Escalade IQ blir direkt dyrare för konsumenterna.
Detta plötsliga bortfall av subventioner tvingar biltillverkarna att antingen acceptera lägre marginaler eller höja priserna, vilket kan påverka deras konkurrenskraft på marknaden.

Cadillac satsar vidare trots motgångar
Trots att borttagandet av det statliga stödet kan tyckas vara ett hårt slag, visar Cadillac inga tecken på att vika från sin elbilsstrategi.
John Roth, global vicepresident för Cadillac, betonar företagets engagemang.
Han konstaterar att man ‘aldrig kan stoppa huvudet i sanden’ och att ‘bilbranschen inte är en rak linje, och definitivt inte när det kommer till elbilar’.
Denna inställning speglar en förståelse för att marknaden är dynamisk och kräver ständig anpassning. Cadillac har sedan 2015 haft en 15-årig strategi för att bli ledande inom elbilssegmentet, ett mål de hävdar att de redan nått under 2025.
Detta exkluderar dock Tesla från deras jämförelser på grund av Teslas prissättning, enligt en talesperson för Cadillac.

Experternas dom: Är Cadillac Celestiq framtidens lyxbil?
Cadillac har lanserat Celestiq, en eldriven lyxbil som är tänkt att omdefiniera vad modern amerikansk lyx innebär. Denna handbyggda skapelse, som startar
Bredare utbud och strategiska justeringar
Cadillac har under 2025 lanserat sju nya helt elektriska modeller, inklusive Lyriq V, Optiq, Optiq V, Escalade IQ, IQL, Vistiq och den lyxiga Celestiq-sedanen.
Målet är att erbjuda det bredaste utbudet av lyxiga elbilar på marknaden, samtidigt som de bibehåller intresset för sina bensinbilar. Även om Optiq tillverkas i Mexiko, monteras de flesta andra Cadillac-modeller i USA, vilket Roth ser som en styrka för varumärket.
General Motors, Cadillacs moderbolag, har redan 13 helt elektriska fordonsmodeller till försäljning. Denna bredd har bidragit till att företaget tagit en större del av den amerikanska marknadsandelen.
Mary Barra, vd för General Motors, har tidigare uttryckt att borttagandet av skattelättnaderna sannolikt kommer att bromsa efterfrågan på elbilar, men det verkar inte ändra Cadillacs långsiktiga engagemang.

Ekonomiskt tryck på hela branschen
Cadillac är långt ifrån det enda bilmärket som upplever ekonomiskt tryck i övergången till elbilar. Hela branschen står inför höga utvecklingskostnader och hård konkurrens. Till exempel har det kinesiska bilmärket Neta Auto nyligen gått i konkurs med en skuld på två miljarder svenska kronor.
Även Cadillac har egna erfarenheter av ekonomiska svårigheter, då det ursprungliga General Motors-koncernen tvingades till rekonstruktion under finanskrisen 2008 och fick räddas av amerikanska skattebetalare.
Roth har inte avslöjat några specifika planer för hur Cadillac kommer att hantera det borttagna stödet, men försäkrar att man arbetar med justeringar för att möta den nya verkligheten.

Glöm kromgrillen – här kommer 4k-grillen
Efter år av skärmar som fyller bilens insida, tar nu tekniken steget ut. Faraday Futures nya minibuss får ett interaktivt yttre. En ny elektrisk minibuss,
Missa inte:
Experterna om nya Mercedes CLA: En otippad utmanare. Dagens PS
Svenska stridsbåten som får utländska officerare att häpna. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.