Att se en Koenigsegg i det vilda är extremt ovanligt. De flesta som har sett en har gjort det på bilmässor och liknande. Nu har samtliga bilar kartlagts av två Instagram-konton.

ANNONS

Kartan är ett samarbete mellan Instagram-kontona Ghost Squadron och Jesko Registry och visar hur många Koenigsegg det finns per land – i de länder där det går att hitta en bil från det svenska märket.

Koenigsegg på nästan alla kontinenter

Som kartan visar finns det åtminstone två bilar per kontinent – med undantag av Sydamerika där det finns en enda, vilket är konstigt med tanke på bilkulturen i Brasilien.

De länder med flest bilar är Sverige, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, USA och Förenade Arabemiraten. Där finns det över tio, men kartan är inte mer specifik än att det finns över tio.

Det svenska märkets största marknad är USA, närmare bestämt Kalifornien där det finns fler än 10 enskilda Koenigsegg-bilar.

Vissa av länderna på kartan utmärker sig som långt ifrån Koenigsegg-kompatibla – några exempel är Vietnam, Marocko, och Indonesien där det finns två, en respektive en.

ANNONS
ANNONS

I vårt grannland Norge finns det hela fyra stycken medan Kina har mellan fem och nio.

Christian von Koenigsegg på Pebble Beach
På plats på Monterey Car Week fanns det totalt elva Koenigsegg-bilar. (Foto: Marcus Berggren)

Ingen garanti

Även om kartläggningen inte är helt felfri, eftersom bilar kan byta ägare och land utan att det kommuniceras, ger den en bra uppfattning om hur Koenigsegg-beståndet är utspritt.

Totalt finns det ungefär 200 Koenigsegg i hela världen och märket tillverkar cirka 35 bilar per år.

Den plats i världen där sannolikheten är högst att beskåda en Koenigsegg i det vilda är antingen vid fabriken i Ängelholm eller i samband med diverse event i USA – exempelvis Monterey Car Week i Kalifornien.

 

View this post on Instagram

 

ANNONS
ANNONS

A post shared by Ghost Squadron (@ghostsquadron.koenigsegg)

Läs även: Koenigsegg – ”det är bättre att inte ha någon bil alls” [Dagens PS]
Läs även: Nya CC850 är manuellt växlad [Dagens PS]