Porsches senaste elbil, Taycan, har granskats av Europas motorjournalister. Har den vad som krävs för att fortsätta dominera elbilsmarknaden?
Första intrycken av Porsche Taycan: Lever den upp till sitt rykte?


Mest läst i kategorin
Men lever den upp till sitt rykte och kan den fortsätta att vara en referenspunkt i den snabbt växande elbilsmarknaden?

Porsche Taycan: Fortfarande en referenspunkt för elbilar
När Porsche Taycan Turbo och Turbo S lanserades var de banbrytande och bevisade att en elbil kunde leverera en äkta sportbilsupplevelse med Porsches precision. Mer än fem år senare kämpar fortfarande konkurrenterna med att komma ikapp när det gäller teknik, kördynamik och interiörkvalitet.
Många menar att den är en av de bästa elbilarna på marknaden. Den får dig att ifrågasätta om du verkligen behöver en bensinmotor överhuvudtaget.
Flera tester har visat att Taycan förblir riktmärket för elektriska supersedaner.

Vad döljer sig under ytan på den nya Porsche Taycan?
I februari 2024 introducerade Porsche en uppdaterad version av hela Taycan-serien. Designförändringarna var minimala, med nya fram- och bakljus, samt justerade stötfångare och aerodynamiska detaljer.
Men under skalet var uppdateringarna mer betydande. Förbättrad batterihantering för högre effektivitet, något ökad räckvidd (WLTP-siffrorna ökade med cirka 55-65 kilometer beroende på modell), reviderade fjädringsinställningar för bättre komfort och laddningshastigheter som höjdes över den tidigare gränsen på 270 kW, nu med toppar på upp till 320 kW under ideala förhållanden.

Även interiörtekniken fick nytta av den senaste Porsche Communication Management-mjukvaran.
Car Magazine framhåller att den förbättrade räckvidden och de snabbare laddtiderna gör Taycan mer användbar i vardagen än tidigare.

Bakom ratten: en upplevelse utöver det vanliga i Porsche Taycan
Taycan Turbo erbjuder upp till 690 hästkrafter och Taycan Turbo S hela 939 hästkrafter. Detta överträffar de siffror som tidigare förväntats av en Porsche i den här klassen.


Trots den enorma prestandan är Taycan även bekväm att köra lugnt.
Den låga luftmotståndskoefficienten på 0,22 gör den till den mest aerodynamiska Porschen hittills, tack vare aktiv aerodynamik och luftfjädring som kan sänka bilen i två steg. Detta innebär att den är tyst under färd, bortsett från det vanliga däckljudet.

Turbo-modellen med sina mindre hjul är att föredra framför den bullrigare Turbo S i detta avseende, och den har även en bättre fjädringskomfort.
När det gäller acceleration är Turbo S snabb. Den klarar 0–100 kilometer i timmen på imponerande 2,4 sekunder. Men enligt motorjournalisterna är det inte bara den rena hastigheten som imponerar, utan snarare bilens förmåga att bibehålla denna prestanda om och om igen, utan att tappa kraft.
Car and Driver noterar att accelerationen är så förbryllande att den känns ännu snabbare än vad siffrorna antyder. Dessutom hyllas bilens neutralitet vid gränsen för grepp och dess förmåga att rotera förutsägbart i kurvor.

Taycans insida: där lyx möter innovation
Invändigt har Taycan en design inspirerad av den ursprungliga 911:an från 1963, med få knappar och en ny fristående 16,8-tums böjd digital skärm för instrumentklustret.
En 10,9-tums infotainmentskärm dominerar mittkonsolen, och en valfri skärm för passageraren gör det möjligt att styra navigering och musik. Ett tredje 8,4-tums touchpanel hanterar klimatkontrollen, och med fyrzonsklimatkontroll tillkommer ytterligare en 5,9-tums touchpanel för baksätespassagerarna.
Trots bilens storlek beskrivs baksätet som något trångt för långa passagerare, även om “fotgarage” i batteripaketet under golvet förbättrar benutrymmet. Dock är takhöjden begränsad, även om den förbättras med det valfria panoramataket.
Autocar framhäver att den låga sittpositionen ger en superb körupplevelse som påminner om en 911, och den allmänna kvalitetskänslan i kupén är hög.

Prislappen: vad kostar Porsches el-dröm?
Porsche Taycan ligger prismässigt mellan 911 och Panamera. Turbo-modellen börjar på cirka 1 400 000 svenska kronor, medan Turbo S kostar från omkring 2 270 000 svenska kronor, före tillval.
Bland konkurrenterna finns Tesla Model S Plaid, Audi E-Tron GT RS och Lucid Air Grand Touring.

Jämfört med Tesla erbjuder Taycan överlägsen körglädje och byggkvalitet, medan Audi inte matchar Taycans körkänsla. Lucid Air har längre räckvidd men är mer sällsynt i Europa.
Motorjournalisterna rekommenderar ofta Turbo-modellen framför Turbo S, då den erbjuder nästan samma prestanda för ett betydligt lägre pris.

Studie: Varannan elbilsägare skrattar åt räckviddsångesten
Glöm oro för elbilen i sommartrafiken. Många rädslor är ogrundade, för elbilsförarna är mer nöjda än du kan ana. Visst är det skönt att slippa oroa sig
Missa inte:
Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen. News 55
Sjunker som en sten: Svensk ekonomi krymper igen. E55
Trump om EU:s förvandling: “Behandlar oss väldigt snällt”. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.