Kinas elbilsexport, främst till Europa, noterade nytt månadsrekord i november. Så mycket ökade elbilsexporten från landet.

ANNONS

Elbilstillverkare i Kina ökade sin export av fordon med hela 165 procent i november, jämfört med samma månad för ett år sedan.

Det är nytt månadsrekord, konstaterar Bloomberg och förklarar att exporten av elfordon från Kina mer än fördubblades i november.

Värdet på bilexporten från Kina under månaden uppgick till 3,2 miljarder dollar, motsvarande 33,4 miljarder kronor, enligt landets tullmyndighet, framgår det.

Största importörerna av kinesiska elbilar i november var länder som Belgien och England, som enligt Bloomberg stod för nästan 70 procent av leveranserna av elbilar från Kina.

Teslas elbilsexport från Kina tog fart

Statistiken visar också, enligt nyhetsbyrån, att elektriska personbilar svarade för mer än hälften av bilexporten från Kina för andra månaden i rad.

Under november uppges den amerikanska elbilsbjässen Tesla, som har egen fabrik i Shanghai, ha levererat 37 000 bilar från Kina, vilket kan jämföras med hur det såg ut i våras.

I mars i år exporterade Tesla endast 60 elbilar från Kina, och i april inte ett enda fordon, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Förklaringen till det var den dramatiska covid-nedstängning under våren som kinesiska myndigheter beslutade om skulle gälla för megastaden.

Samtidigt som Kinas elbilsexport nu gasar planerar europeiska biljättar som Volkswagen och BMW att förlägga mer av sin tillverkning till Kina på grund av begränsad produktionskapacitet på sina hemmamarknader.

Läs även: Kina tappar rollen som världens fabrik [Dagens PS]