CUPRA el-Born, som med sin sportiga design utmanar VW ID.3 när den lanseras våren 2021. Tekniken är densamma som i systermodellen vilket innebär att räckvidden hamnar hamnar i trakterna av 500 km.

ANNONS

Nya CUPRA el-Born kommer att tillverkas i Zwickau, Tyskland där Volkswagen Group har sin gemensamma produktionsanläggning för klimatneutral elbilsproduktion. CUPRA el-Born delar samma MEB-plattform och teknik som bl.a. Volkswagen ID.3 men har en betydligt sportigare profil som kan tilltala yngre köpare.

CUPRA el-Born
Sin vana trogen så bygger spanjorerna sportigare varianter av VW-tekniken. (Foto: CUPRA)

Sedan presentationen av konceptbilen el-Born vid bilsalongen i Genève förra året, har bilen uppskattats för sin eleganta look och kaxiga karaktär. Men det stoppade varken konstruktörerna eller formgivarna som tydligen inte lät sig nöjas med de positiva kommentarerna utan fortsatte att utveckla bilen och gav den en ännu sportigare karaktär och en ännu vassare utstrålning.

”el-Born har alla de gener som utmärker en CUPRA, och vi har lyckats ta det ursprungliga konceptet till nästa nivå med en ny sportig och dynamisk design och med ett nytt tekniskt innehåll. CUPRA el-Born är ett konkret bevis på att prestanda och eldrift är en fantastisk kombination”, kommenterade Wayne Griffiths, CEO Cupra.

CUPRA el-Born är utvecklad med starkt fokus på prestanda och effektivitet vilket bl.a. givit bilen en acceleration från 0 till 50 km/h på snabba 2,9 sekunder. Den dynamiska chassiregleringen ”DCC Sport”, som är speciellt framtagen för MEB-plattformsbaserade CUPRA el-Born, kombinerar den sportiga körningen med ett system som automatiskt anpassar sig efter alla slags förhållanden och på så sätt svarar för en optimal kördynamik.

CUPRA el-Born
Samma teknik som i VW ID.3 men med en spansk touch när det gäller detaljer. (Foto: CUPRA)

CUPRA el-Born bjuder på mycket teknik, som t.ex. Head-up Display (HUD) med Augmented Reality (AR). Ett högeffektivt batteri med en kapacitet på 77 kWh (brutto 82 kWh) ger bilen ha en räckvidd på upp till 500 km. Tack vare snabbladdningen tar det endast 30 minuter att ladda CUPRA el-Born med tillräckligt mycket energi för att kunna köra minst 260 km.

ANNONS
ANNONS
CUPRA el-Born
En betydligt sportigare interiör än ”storebror” VW ID.3. (Foto: CUPRA)

Interiören är designad för att avspegla den bakomliggande filosofin för CUPRA kvalitet och prestanda blandat med förfining, något som bl.a. visar sig i sportstolarna, den nya ratten med körprofilsväljare och CUPRA-läges-väljare, liksom i de högklassiga materialen. Förutom hög kvalitet och noggrannhet in i minsta detalj, ställer CUPRA också hållbarhet i centrum för el-Born, bl.a. genom att använda återvunnet material för interiören i bilen.

Lanseringen av CUPRA el-Born sker våren 2021 men redan nu kan man förbeställa bilen. Dock är inte priserna ännu fastställda, men en kvalificerad gissning är att de kommer att hamna under VW ID.3.

Läs mer om CUPRA el-Born här.