Nu hotar nya miljardböter den tyska fordonsjätten VW efter utsläppsskandalen, den så kallade dieselgate.

ANNONS

Di rapporterar att utsläppsfusket hittills kostat Volkswagen motsvarande drygt 210 miljarder kronor bara i USA.

Totalt rör det sig om bötesstraff på motsvarande 325 miljarder euro globalt.

Nu hotar nya miljardböter VW efter dieselgate efter ett domstolsutslag i USA. Det är enligt Di högsta domstolen i Ohio som beslutat att Volkswagen kan straffas för avgasfusket och att beloppet motsvarar 8,5 miljarder kronor.

Kan resultera i nya stämningar

”Straffet kan gå utöver de som redan har utdömts på federal nivå i USA – och öppna dörren för nya stämningar”, skriver tidningen och citerar Ohios delstatsåklagare Dave Yost, som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Delstatsåklagaren i Ohio anser att beslutet innebär att ”Volkswagen kan hållas ansvarigt”.

Beslutet kan utlösa nya stämningsprocesser mot VW, men fordonsbjässen är beredd att driva fallet till USA:s högsta domstol och menar enligt tyska Handelsblatt – som Di även refererar till – att delstaterna redan kompenserats.

Förutom mångmiljardnotan som VW redan betalat eller gått med på att betala har bolaget erbjudit sig att köpa tillbaka en halv miljon fordon med för höga utsläpp, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS berättade för några veckor sedan, med hänvisning till Di, vars källor var Business Insider och Handelsblatt,  att VW:s tidigare koncernchef Martin Winterkorn kan få betala 110 miljoner kronor, alternativt 100 miljoner kronor för sin inblandning i den uppmärksammade dieselskandalen.

Läs även: Svenska VW-ägare ersätts inte för utsläppsfusket [Dagens PS] »