Dagens PS

Bilägarnas hårda dom – Volvo får bottenbetyg

Volvo rasar
Sydkoreanska Kia toppar ansedd rankning medan Volvo Cars rasar genant och nästan parkerar på jumboplats. (Foto: Montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 feb. 2022Publicerad: 12 feb. 2022

Sydkoreanska Kia toppar ansedd rankning medan Volvo Cars rasar genant och nästan parkerar på jumboplats. Spana in tabellen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år genomför J.D. Power studien med fokus på pålitlighet och som i år är allt annat än rolig läsning för Volvo Cars.

Av 100 undersökta Volvobilar noterades hela 256 problem.

Den svenskkinesiska biltillverkaren rasar fem placeringar och kommer trea från slutet på listan.

Volvo Cars hamnar på plats 30 när knappt 30 000 bilägare svarar på frågor om sina bilar av 2019 års modell och som de haft i tre år.

Studien genomfördes från juli 2021 till november 2021.

Bortsett från bilmärken som säljs i Sverige toppar Kia (för första gången), Hyundai och Toyota listan, medan Volvo Cars men även Ram och Land Rover får finna sig i bottenplaceringar med dubbelt så många fel på bilarna som de som leder ligan.

Porsche är det enda bilmärket i Europa som tar en plats på 10-i-topp, och Porsche 911 utmärker sig även som bäst av alla bilmodeller i mätningen.

ANNONS

“För andra året i rad är Porsche 911 den högst rankade modellen i studien. Detta är tredje gången under de senaste fyra åren som 911 har förtjänat denna ära, en anmärkningsvärd prestation”, skriver J.D Power i ett pressmeddelande.

Amerikanska bilar gasar i år och uppges inte vara kantade av lika många problem som europeiska märken. Även asiatiska bilar är, som framgår, bättre i det avseendet med bilar som Kia och Toyota i täten.

Fler problem med premiumbilar

Exklusiva bilar, lyxbilar i folkmun, har som regel också mer fel än bilar som används till vardags, i snitt 204 fel jämfört med 190.

“Premiummärken innehåller vanligtvis mer teknik i sina fordon, vilket ökar sannolikheten för problem”, konstaterar J.D. Power.

Tvåa i rankningen hamnar amerikanska Buick, men även Dodge, Cadillac och Chevrolet har framskjutna positioner.

ANNONS

Senaste nytt

När gäller problem med bilarna uppges infotainmentkategorin fortfarande vara mest problematisk, sju av tio fel har med det att göra, inklusive röstigenkänning.

Navigationsproblem, som är svåra att förstå och använda, samt pekskärm/skärm, föråldrade kartor i navigationssystemen är också sådant som är vanligt när bilägarna berättar om sina problem med bilarna.

ANNONS

Tesla medverkar inte i årets mätning och på förekommen anledning finns heller inga data om bilarna.

Under fredagsmorgonen har Volvo Cars släppt sin resultatrapport och Di.se rapporterar om att bolagets vinst är lägre än väntat och att ingen utdelning föreslås till aktieägarna.

Läs mer: Försäljningen rasar för Volvo i Q4 – aktien dras med i fallet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS