Audi flyr till USA – kan följa efter Volvo

Uppdaterad: 24 feb. 2023Publicerad: 24 feb. 2023
Audi e-tron GT
Audi e-tron GT tar sig an segmentet för elektriska GT-vagnar med bravur. (Foto: Marcus Berggren)

Audi funderar på att öppna en fabrik i USA, precis som Volvo Lastvagnar samt Ford funderat på att göra. Det är en fråga om att tillverka elbilar innanför landets gränser, något som drivs av politiska styrmedel.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar tyska Automobilewoche.

Det handlar om det som kallas för Inflation Reduction Act (IRA), alltså inflationsminskningslagen, som med hjälp av 5,3 biljoner kronor samt skattesänkningar ämnar öka användandet av mer hållbar energi och en rad andra icke-bilrelaterade ändamål.

Audi erbjuder en hel del elbilar. (Foto: Audi)

Audi söker efter en attraktiv deal

IRA-paketet gör att USA framstår som väldigt attraktivt då efterfrågan kommer att öka där. Diskussioner förs även i EU för hur man på bästa sätt ska gynna den inhemska tillverkningen.

Fortsättningsvis innehåller det amerikanska paketet en subvention på batteritillverkningen – den amerikanska staten kan komma att stå för cirka 500 kronor per kilowattimme i produktionskostnad, något som gynnar tillverkare såväl som konsumenter.

USA är en av Audis viktigaste marknader – efter Kina – något som gör att en fabrik inom rikets gränser framstår som riktigt vettigt.

Den amerikanska marknaden för elbilar växer så det knakar, vilket är anledningen till att så många tillverkare nu söker sig dit.

ANNONS
ANNONS

Mycket intresse

Om inte Audi går vidare med sitt beslut, kan det i stället vara andra aktörer som gör det – något som gynnar koncernen i stort. Volkswagen är redan etablerade i den amerikanska staten Tennessee, där de har batteritillverkning.

Om Europeiska unionen kan parera amerikanska IRA-paketet återstår att se, men det faktum att så många tillverkare börjar intressera sig för fabriker på amerikansk mark är väldigt talande.

BMW har sedan länge fabriker i USA och har investerat miljarder i just att expandera sina faciliteter för att tillgodose behovet av batteritillverkning.

Läs även: Volvo flyr EU – kanske flyttar tillverkning till USA
Läs även: Ford lägger 36 miljarder på kinesisk batterifabrik

ANNONS
ANNONS
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.