Apple satsar på en helt självkörande elektrisk bil till 2025. Projektets ledare är Kevin Lynch, mjukvaruchefen bakom Apple Watch.

ANNONS

Nu står det klart att Apple fram till 2025 har satt målet att ha en elbil, som är helt självkörande, på marknaden. Apple-aktien gjorde att glädjeskutt på 2,4 procent när Bloomberg rapporterade om det på torsdagen.

Det är Kevin Lynch som driver projektet, en intern chef som inte är en tidigare bilveteran.

Vill slå konkurrenterna 

Apple försöker slå sina konkurrenter med en självkörande bil inom fyra år, medan den normala tidsperioden är mellan fem och sju år. Bilen som inte är utformad ännu, kommer inte ha ratt eller pedaler utan ett alternativ som diskuteras är att passagerarna sitter ansikte-mot-ansikte längs bilens sidor, som i en limousine.

Bilen kommer antagligen vidare ha ett peksystem i mitten av fordonet, som en stor iPad, där passagerna kan styra allt som sker under färden. Givetvis kommer bilen även vara utrustad med en rad Apple-produkter.

Viktig milstolpe 

Företaget säger sig ha nått en viktig milstolpe i utvecklingen av bilens underliggande självkörande system, men för Apple, som är en nykomling inom bilindustrin kommer det krävas samarbete och företaget har redan fört diskussioner med flera biltillverkare och överväger att bygga fordonet i USA.

Samtidigt står säkerheten i fokus för Apple som vill tillverka en bil med starkare skydd än vad som redan finns tillgängligt från Tesla och Waymo, enligt ingenjörer som är involverade i arbetet.

ANNONS
ANNONS

Nu är frågan som många ställer sig om Kevin Lynch verkligen kommer lyckas ro projektet i hamn, eftersom han är den femte Apple-chefen på sju år som har ansvarat för arbetet med självkörande bilar.

Läs även: Förarlösa fordon kör Walmarts varor [Dagens PS]