Nu ska även utländska handlare omfattas av kemikaliebeskattningen, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Förslaget innebär att företag i andra EU-länder med försäljning i Sverige som överstiger 100.000 kronor får betala kemikalieskatt. Reglerna gäller även hemsidor som erbjuder varor från olika säljare.

”Det är en principiell fråga att ha lika villkor när utländska e-handelsföretag konkurrerar med svenska företag. Hittills har utländska företag som säljer varor direkt till privatpersoner av praktiska skäl varit undantagna från skatten. Det har varit starkt kritiserat och därför har vi arbetat fram ett förslag där vi får bukt med problemet”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

”Syftet med kemikalieskatten är att minska användningen av farliga kemikalier i prylar vi alla använder i vår vardag. Det är självklart lika viktigt när utländska företag säljer till svenska privatpersoner och därför är detta ett viktigt tillägg”, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

ANNONS
ANNONS

Finansdepartementet ska nu skickas på remiss. Målet är att att de nya reglerna ska kunna träda i kraft den 1 oktober 2020, och det förväntas då ge skatteintäkter på 40 miljoner kronor.