Världshälsoorganisationen kräver en utredning av Rysslands attacker mot hälsoinrättningar i Ukraina.

ANNONS

Enligt Hans Kluge, Europachef för Världshälsoorganisationen, WHO, har organisationen hittills dokumenterat 226 ryska attacker mot hälsoinrättningar i Ukraina, det rapporterar CNBC.

På tisdagen krävde organisationen en utredning av Rysslands attacker mot hälso- och sjukvårdsinrättningar samt ambulanser. Hans Kluge menar att minst 75 människor har dött i dessa attacker och 49 har skadats.

Attackerna ökar

”Dessa attacker är inte berättigade och de är aldrig okej. Och de måste utredas”, sade Hans Kluge under en pressträff på Ukraine Media Center i Kiev, skriver CNBC.

Han tillade att WHO kommer bidra till alla utredningar som kommer göras i framtiden.

Rysslands oprovocerade attacker mot sjukvårdsinrättningar och ambulanser i Ukraina har ökat allt eftersom kriget fortgår, för drygt en månad sedan hade WHO verifierat 100 sådana attacker och nu har fler än dubbelt så många verifierats.

500 ton medicinska förnödenheter

Enligt Jarno Habicht, WHO:s representant i Ukraina, har två tredjedelar av alla attacker mot hälsoinrättningar som världen över ägt rum i år skett i Ukraina. CNBC skriver att han berättar att WHO har vidtagit åtgärder för att stödja Ukrainas hälso- och sjukvårdssystem och levererat mer än 500 ton medicinska förnödenheter till landet.

Mer än hälften av de förnödenheterna, som inkluderar mediciner, ambulanser och elgeneratorer, kommer behövas för vård av trauma och skador, men WHO tillhandahåller även utrustning för behandling av kroniska sjukdomar.

Uttryckte beundran för hälsoarbetarna

Hans Kluge menar att hälso- och sjukvårdssystemet i Ukraina både är hjärtskärande och inspirerande

”Jag skulle vilja uttrycka min enorma uppskattning och beundran för hälsoarbetarna i detta land som har visat enormt tapperhet och engagemang sedan kriget började,” sade Hans Kluge under pressträffen, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Ni har gjort det omöjliga. Ni står stadigt och räddar liv”, tillade han, skriver CNBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analytiker: Kyiv kan bli ett nytt Aleppo eller Groznyj [Dagens PS]