WHO uppgav på fredagen att omikronvarianten nu finns i 38 länder, vilket indikerar att smittspridningen går väldigt snabbt.

ANNONS

Två dagar innan WHO på fredagen meddelade att omikron spridit sig till 38 länder hade viruset upptäckts i 23 länder. Att viruset sprids så snabbt tyder enligt tidiga data på att omikron är mer smittsamt än delta.

”Vi ser en ökande tillväxttakt, vi ser ett ökande antal omikron upptäckas”, sade Maria Van Kerkhove, covid-19-expert på WHO, på fredagen på  Världshälsoorganisationens livesända presskonferens på sociala medier, uppger CNBC.

WHO har fått rapporterar om att omikronvarianten alltså finns i 38 länder, samtliga sex WHO-regioner.

Omikron har ett 30-tal mutationer

Världshälsoorganisationen kan ännu inte med säkerhet säga att omikron är mer smittsamt än deltavarianten men det verkar vara så och Mike Ryan, verkställande direktör för WHO: s program för hälsokriser, säger enligt CNBC att ”det är tydligt” att omikron lättare smittar andra än vad fallet är med delta.

Omikron uppges ha ett 30-tal mutationer vilket medför ökad risk för överföring av smittan. Dessutom tycks det vara mer resistent mot nuvarande covid-vaccin.

Virusvarianten har enligt sydafrikanska forskare en ”betydande förmåga” att drabba personer som redan haft covid-19 och i större utsträckning än tidigare virusvarianter.

WHO: För tidigt att dra slutsatser

Det ska sägas att de sydafrikanska forskarnas studie, som publicerats av South African Centre for Epidemiologing and Analysis och National Institute of Communicable Diseases, ännu inte granskats av sakkunniga, berättar CNBC.

WHO:s Maria Van Kerkhove menar att det är för tidigt att slå fast hur svårighetsgraden ser ut när det gäller omikron. Tidiga rapporter har pekat på att virusvarianten ger mildare symptom enligt de första fallen som registrerades bland unga universitetsstudenter.

ANNONS
ANNONS

Men det är enligt WHO för tidigt att säga om omikron är en lindrigare variant av viruset.

”Alla som är infekterade med SARS-CoV-2 oavsett vilken variant kommer alltid att börja med en mild sjukdom”, säger Van Kerkhove.

Läs även: WHO: Reseförbud hindrar inte spridningen av omikron [Dagens PS]