I USA har en miljon människor förlorat livet i covid-19, det är en nästan otänkbar dödssiffra, och pandemin har delat en redan polariserad nation.

ANNONS

Covid-19-pandemin har synliggjort de ekonomiska skillnaderna mellan arbetare och tjänstemän som har kunnat jobba hemifrån, medan samhällsviktiga arbetare som jobbar i livsmedelsbutiker, på brandstationer eller på sjukhus varit tvungna att gå till jobbet och exponera sig för smitta, det skriver Reuters.

Världshälsoorganisationen, WHO, har kommit med en ny uppskattning av det totala antalet döda i covid-19 under 2020 och 2021 och uppskattar att mellan januari 2020 och december 2021 har 14,9 miljoner människor dött av sjukdomen (det uppskattade intervallet ligger mellan 13,3 och 16,6 miljoner).

Över en miljon döda i USA

”Dessa sorgliga data pekar inte bara på effekterna av pandemin utan också på behovet för alla länder att investera i mer motståndskraftiga hälsosystem som kan upprätthålla nödvändiga hälsotjänster under kriser, inklusive starkare hälsoinformationssystem”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, på WHO:s webbplats. 

Enligt data sammanställd av NBC News passerade antalet döda i covid-19 i USA 1 miljon förra veckan. Det gör USA till det land i världen med det högsta rapporterade dödstalet. I USA har antalet människor som dör i covid-19 avtagit de senaste veckorna, men fortfarande dör cirka 360 människor av sjukdomen varje dag.

NBC News skriver att antalet döda i USA är mycket högre än de flesta kunde föreställa sig i början av pandemin, särskilt som landets dåvarande president, Donald Trump, vid flera tillfällen tonade ned betydelsen av viruset.

Dödssiffran hade inte behövt bli så hög

Amesh Adalja, senior forkare vid Johns Hopkins University Center for Health Security i Baltimore och talesperson för organisationen Infectious Diseases Society of America, menar att dödstalet inte hade behövt bli så högt och att responsen på pandemin hade kunnat hanteras bättre.

”Allt detta är en läxa för hur ett land som ansågs vara det mest förberedda för en nödsituation med infektionssjukdomar eller en pandemi, även om det har den största verktygslådan och de bästa hjärnorna … fortfarande kan hamna på en fruktansvärd dödssiffra,” säger han till Today.

Han tillägger att om det inte vore för vaccinen skulle dödssiffran vara mycket högre.

ANNONS
ANNONS

I Sverige har hittills 18 824 människor dött av covid-19, detta enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Omikron lika farlig som tidigare varianter [Dagens PS]