Till skillnad från det man tidigare antagit visar en ny stor studie att omikron är lika farlig som den ursprungliga varianten av covid-19-viruset.

ANNONS

Omikronvarianten av covid-19-viruset är lika farlig som tidigare varianter av viruset, det visar en stor amerikansk studie, rapporterar Reuters.

Fyra forskare från Massachusetts General Hospital, Minerva University och Harvard Medical School som genomfört studien baserad på register över 130 000 covid-19-patienter, säger att de fann att riskerna för sjukhusvistelse och död var nästan identiska mellan perioder, och hänvisade till perioder under de senaste två åren då olika virusvarianter varit dominerande.

Kan ha begränsningar

Studien håller nu på att expertgranskas vid Nature Portfolio och har publiceradts på Research Square. Studien har justerats för demografi, vaccinationsstatus och Charlsons comorbidity index som förutsäger risken för död inom ett år efter sjukhusvistelse för personer med dubbla diagnoser.

Flera studier som har gjorts på olika platser har antagit att omikronvarianten är mindre allvarlig. Forskarna säger att deras nya studie kan ha begränsningar, exempelvis kan antalet vaccinerade patienter i senare covid-vågor ha underskattats, liksom det totala antalet infektioner eftersom de uteslöt patienter som utfört snabbtester hemma.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Studie: Omikrons undervarianter undviker antikroppar [Dagens PS]