Enligt forskare kan inhalerade och nasala vaccin bli nödvändiga för att bekämpa omikron och i Kina har precis världens första inhalationsvaccin godkänts.

ANNONS

Den kinesiska vaccintillverkaren Cansino Biologics meddelade på söndagen att världens första inhalerade vaccin mot covid-19, kallat Convidecia Air, nu har godkänts av Kinas regering, det rapporterar Fortune.

På måndag, efter beskedet att den kinesiska regeringen godkänt Cansino Biologics inhalationsvaccin mot covid-19, steg bolagets aktie i Hong Kong med 8 procent.

Ger immunskydd efter ett andetag

Vaccinets flytande form ändras till en aerosol med hjälp av en nebulisator som sedan används för att inhalera vaccinet. Enligt ett uttalande från Cansino Biologics ger vaccinet på ett effektivt sätt ett omfattande immunskydd efter endast ett andetag.

I juli publicerade kinesiska forskare en preprint-studie som visade att personer som fått en påfyllnadsdos med det inhalerade vaccinet efter att ha fått två injicerade vaccinationer med det kinesiska vaccinet Sinovac, utvecklade fler antikroppar än personer som fick en påfyllnadsdos med Sinovac.

Preprint-studien visade att 92,5 procent av de som fått inhalationsvaccinet som påfyllnadsdos hade utvecklat neutraliserande antikroppar mot omikron efter fyra veckor. De som fått Sinovac som påfyllnadsdos utvecklade dock inte några neutraliserande antikroppar mot omikron, vare sig efter fyra veckor, eller efter sex månader.

Inhalation eller nässpray bäst mot omikron

Framstående forskare, som exempelvis Eric Topol, Scripps Research executive vicepresident, har uppmanat den amerikanska regeringen att skynda på ansträngningarna att utveckla inhalations- och nässpray-vaccin mot omikron i tron att de är bättre än injicerade vaccin när det gäller att rikta sig mot omikroninfektioner.

Han sade nyligen i en podcast med USA:s president Joe Bidens tidigare Covid-19 Response Coordinator Andy Slavitt, att när omikron kommer in i de övre luftvägarna genom vår nässlemhinna, eller vår munslemhinna, är det game over för infektion. 

ANNONS
ANNONS

”Det bästa sättet … att inducera slemhinneimmuniteten direkt i de övre luftvägarna är med antingen nasala eller orala vacciner”, sade Eric Topol, skriver Fortune.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nya varianten av omikron ungefär lika känslig mot antikroppar [Dagens PS]