Elizabeth Holmes riskerar ett 20-årigt fängelsestraff för sin roll i skandalen kring Theranos Inc, ett straff vars längd kan påverkas av att hon väntar sitt andra barn.

ANNONS

Det har gått tio månader sedan en jury fann 38-åriga Elizabeth Holmes skyldig till bedrägeri för sin roll i att lura investerare i Theranos Inc och dess påstådda innovationer kring blodprov.

Nu ligger hennes öde hos distriktsdomaren Edward Davila, som ska fastställa straffet denna fredag.

”Att balansera alla faktorer för att komma fram till en dom är mer konst än vetenskap”, säger en försvarsadvokat, Amanda Kramer, till Bloomberg.

Bakgrunden till dilemmat är att Holmes befunnits skyldig till så allvarliga bedrägerier – samtidigt som hon nu väntar sitt andra barn.

Nyckelfråga

”Hur domaren kommer att väga de olika faktorerna här, och hur mycket vikt hennes nuvarande graviditet och det faktum att hon har ett litet barn kommer att ges av domaren, i förhållande till behovet av att återspegla brottets allvar och för att avskräcka tjänstefel, det är en nyckelfråga”, säger Kramer.

ANNONS
ANNONS

Elizabeth Holmes, dömd för bedrägeri och konspiration, kan maximalt få ett 20-årigt fängelsestraff.

Åklagarna har begärt 15 års fängelse medan Holmes advokater hävdar att hon bör få sitta av sitt straff hemma eller, som längst, tillbringa 18 månader i fängelse.

Vill avskräcka

Åklagarna menar att ett långt fängelsestraff är motiverat med tanke på hur omfattande bedrägerier det handlar om och behovet av att avskräcka andra.

Elizabeth Holmes advokater menar att hon förtjänar ett milt straff för att hon inte är den bluff nyhetsmedia gjort henne till och att Theranos ska ses som ett värdefullt företag med en hårt arbetande vd i Holmes.

En oberoende bedömare har beräknat att ett fängelsestraff på nio år ligger i det rimligas sfär medan Alan Ellis, en annan försvarsadvokat, säger att Holmes kan han skadat sina egna chanser genom att begära att inget fängelsestraff ska utmätas.

”En sak jag har lärt mig är att inte lägga sig på en orimligt låg nivå”, säger Ellis.

ANNONS
ANNONS

”Kan ta hänsyn”

Robert Weisberg, professor vid ansedda Stanford Law School, säger att man kan ta hänsyn till Holmes graviditet och att domare Davila kan ”sänka straffet något av oro för barnet, men inte använda det som grund för att ge henne en mycket stor mildhet på det sätt som en fattig person inte får mildhet”.

Mark Allenbaugh, före detta advokat och numera konsult, sammanfattade Holmes graviditet mer koncist;

”Det är ditt val att bli gravid men det kommer inte att ge dig en biljett ut”, sade Allenbaugh.

Läs även: Silicon Valley-drottning döms för bedrägeri [Dagens PS]