Under en period var hon drottning i Silicon Valley, men det var då det – nu riskerar hon allt som allt 80 års fängelse för bedrägeri.

ANNONS

På måndagen fälldes Elizabeth Holmes, 37, på fyra av elva åtalspunkter i en av USA:s mest medieuppmärksammade rättegångar, som pågått i 15 veckor.

Holmes befanns skyldig till tre fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri men den federala juryn frikände henne på fyra åtalspunkter gällande patientbedrägerier.

Övriga tre åtalspunkter har juryn ännu inte lyckats enas om ett beslut om, berättar The Wall Street Journal.

Holmes har stått åtalad för att ha lurat åt sig ofantliga summor pengar av investerare under förespegling att hennes företag Theranos utvecklat en revolutionerande blodprovsteknik.

Då sprack bubblan

Blodtesterna skulle vara enkla och någon enstaka droppe blod från ett stick i fingret skulle räcka till 100-tals tester, enligt löftet.

Men när Wall Street Journal granskade företaget visade det sig att allt bara var en bluff och samtidigt hade Elisabeth Holmes lyckats få investerare att pumpa in motsvarande omkring nästan 10 miljarder kronor i den påstådda blodprovsinnovationen.

Investerarna förlorade alla sina pengar och Silicon Valley-bolaget Theranos likviderades medan Elizabeth Holmes och hennes ex-pojkvän Ramesh Balwan åtalades.

”Hon valde att vara oärlig mot sina investerare och patienter. ”Det valet var inte bara känslokallt, det var kriminellt”, sade biträdande åklagare Jeff Schenk till juryn i sin slutplädering om Elisabeth Holmes.

ANNONS
ANNONS

Holmes har under rättegångsprocessen beskrivits som besatt av att bli rik och berömd. Själv har hon bedyrat sin oskuld och hävdat att hon blivit lurad av sin före detta pojkvän.

Osäkert om hon överklagar

Elizabeth Holmes uppges ha mottagit den fällande domen samlad och hon lämnade domstolen tillsammans med sin nya partner, Kaliforniens hotellarvinge Billy Evans, och sina föräldrar.

Det är ytterst osäkert, enligt WSJ, om Holmes överklagar domen, vilket sannolikt skulle innebära en process på flera år.

Varken Elisabeth Holmes eller någon av hennes advokater kommenterade juryns beslut och där jurymedlemmarna något splittrat kom fram till att den tidigare så hyllade stjärnentreprenören konspirerat mot investerarna för att övertyga dem att investera i hennes blodprovsprodukt.

WSJ uppger att Elisabeth Holmes riskerar upp till 20 års fängelse för varje åtalspunkt som hon nu fällts för, totalt fyra stycken alltså, vilket skulle innebär att hon teoretiskt löper risk att hamna bakom galler i 80 år.

Så hårt straff bedöms som osannolikt

Men detta bedömer flera experter, däribland en tidigare åklagare, som osannolikt. Så stränga straff är sällsynta i bedrägerifall. Dessutom talar det faktum att Holmes frikändes från flera av åtalspunkterna för ett mildare straff.

Domaren i målet planerar nu att hålla ett möte om ungefär en vecka för att dryfta de tre åtalspunkter mot Holmes som juryn inte kunde ta ett enhälligt beslut om. Eventuellt kan en ny rättegång bli aktuell för dessa tre åtalspunkter.

Redan som 19-årig student på universitet i Stanford drömde Elisabeth Holmes om att starta sin exceptionella blodtestverksamhet.

ANNONS
ANNONS

Theranos, som hon senare grundade i Silicon Valley, fick snabbt en enorm tillväxt och värderades som mest till 9 miljarder dollar. Det var då det tionde största startup-bolaget med stöd från riskkapitalbolag, enligt WSJ.

Holmes: ”Jag trodde på företaget”

Elisabeth Holmes var då hälftenägare i företaget, som anställde hundratals forskare, ingenjörer och marknadsförare.

De resultat av de få blodtester på patienter som genomfördes visade sig vara otillförlitliga och under sitt vittnesmål gav Holmes uttryck för ånger över några av sina affärsbeslut, samtidigt som hon insisterade att hennes avsikt aldrig varit att bedra någon.

”Det finns många saker som jag önskar att jag gjorde annorlunda.”

”Jag trodde på företaget, och jag ville lägga allt jag hade i det.”

Läs även: Topplistan över världens största finansiella förlorare [Dagens PS]