Amerikanska FDA har godkänt det första covid-19-testet som kan upptäcka viruset i utandningsluften, apparaten är liten som ett handbagage.

ANNONS

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, har beviljat så kallat emergency use authorization, nödtillstånd, till ett andningstest för covid-19. Apparaten, Inspectir Covid-19 Breathalyzer, är liten som ett handbagage och kan användas vid kliniker och mobila testplatser, det rapporterar CNN.

Inspektir är ett forsknings- och utvecklingsbolag som fokuserar på bärbara lösningar för upptäckt av covid-19, opioider och cannabis. Bolagets andningstrest separerar och identifierar kemiska föreningar för att spåra fem föreningar som är förknippade med covid-19-viruset.

Positiva resultat i tester

I en studie visade sig Inspectir Breathalyzer korrekt identifiera mer än 91 procent av dem som hade viruset och den identifierade de som inte var infekterade med 100 procents korrekthet. I en annan studie som fokuserade på omikron-varianten av viruset var resultaten lika positiva.

Jeff Shuren, chef för FDA:s Center for Devices and Radiological Health säger i ett uttalande att FDA:s godkännande ”är ännu ett exempel på den snabba innovation som sker med diagnostiska tester för covid-19”, skriver CNN.

”FDA fortsätter att stödja utvecklingen av nya covid-19-tester med målet att utveckla tekniker som kan hjälpa till att hantera den nuvarande pandemin och bättre positionera USA för nästa nödsituation för folkhälsan”, säger han vidare i uttalandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO analyserar nya undervarianter av omikron [Dagens PS]