I går meddelande WHO att de spårar några dussin fall av två nya undervarianter till omikron för att ta reda på om de är farligare eller mer smittsamma än originalvarianten. 

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, har nu lagt till undervarianterna BA.4 och BA.5 till sin bevakningslista. Originalvarianten av omikron, kallad BA.1 och varianten BA.2, som nu är globalt dominant, samt varianterna BA.1.1. och BA.3 finns redan på listan.

WHO sade på måndagen att de börjat spåra de två nya undervarianterna på grund av deras: ”ytterligare mutationer som behöver studeras vidare för att förstå deras inverkan på immunflyktspotentialen”, det skriver Reuters.

Endast några få fall

Virus muterar hela tiden men det är bara en del av mutationerna som påverkar virusets farlighet och förmåga att spridas och undgå tidigare immunitet som uppnåtts genom vaccination eller sjukdom.

BA.2 står nu för nästan 94 procent av alla sekvenserade fall eftersom den är mer smittsam än de andra varianterna, men hittills har den inte visat sig orsaka svår sjukdom. Enligt WHO har endast ett fåtal fall av BA.4 och BA.5 rapporterats.

Finns i Europa och Afrika

Enligt den brittiska smittskyddsmyndigheten, Health Security Agency har BA.4 hittats i Danmark, Skottland, England Botswana och Sydafrika. Alla fall av BA.5 har hittats i Sydafrika men på måndagen meddelade Botswanas hälsoministerium att fyra fall av BA.4 och BA.5 hittats i landet hos fullvaccinerade personer som upplever milda symptom.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny covidvariant upptäckt i Storbritannien – omikron XE [Dagens PS]