För Healthcap har år 2021 varit floppartat, de flesta av de noterade portföljbolagen i Norden har i år rasat på börsen.

ANNONS

År 2021 har inte varit ett bra år för den svenska hälsovårdsinvesteraren Healthcap. Lejonparten av de noterade portföljbolagen i Norden har minskat med 30 procent eller mer, bland dem finns Bonesupport och Oncopeptides.

”Det är en tråkig utveckling. Samtidigt har vi ett obrutet förtroende för bolagen och inte sålt en enda aktie under den här perioden”, säger Healthcaps vd Björn Odlander till Dagens Industri.

Storägare i fem bioteknikbolag

Healthcap är storägare i fem börsnoterade bioteknikbolag i Norden men under 2021 har utvecklingen för bolagen varit katastrofal, fyra av portföljbolagen har rasat mellan 30 och 70 procent. Kurskollapsen i Oncopepotiden och  Bonesupport utgör de tyngsta förlusterna. Nästan 75 procent av Oncopeptides börsvärde har försvunnit i år och sedan årsskiftet har aktiekursen i Bonesupport halverats.

Problemen för Oncopeptides är kopplade till bolagets kliniska studier av cancerläkemedlet Pepaxto, men enligt Björn Odlander har Healthcap inte ändrat sin uppfattning och tror fortfarande på bolaget.

Bonesupport rasade med 49 procent förra veckan efter beskedet att resultaten för bolagets Fortify-studie är icke-konklusiva. Studien var tänkt att användas vid ansökan om marknadsgodkännande i USA för bolagets produkt Cerament G vid behandling av benbrott efter trauma.

Långsiktighet och kontinuitet

”Det är klart att det här var dåligt för den utvecklingen. Men det framgår tydligt att studien blev inkonklusiv på grund av hög drop-out frekvens under coronapandemin”, säger Björn Odlander till Di.

Han berättar vidare att Healthcaps huvudsakliga verksamhet sker långt innan bolagen når börsen eftersom de grundar de flesta bolag de investerar i, samt att det har visat sig vara en strategi som över längre tid ger bra avkastning.

ANNONS
ANNONS

”Vi står för långsiktighet och kontinuitet, men det ligger också i vårt mandat att sälja aktier vid någon tidpunkt. Det finns ett signalvärde i att vi inte sålt några aktier i något av de här bolagen”, säger Björn Odlander till Di.

Läs mer: Stoppad studie fick Oncopeptides att rasa [Dagens PS]