Den tidigare Google-chefen Eric Schmidt ska tjänstgöra i en federal amerikansk kommission för bioteknik som ska föreslå investeringar, trots att han själv har innehav i sektorn.

ANNONS

Den nya federala amerikanska kommissionen National Security Commission on Emerging Biotechnology har till uppdrag att granska bioteknikindustrin och föreslå investeringar som kan gynna USA:s säkerhet, det rapporterar CNBC.

Behöver inte avyttra egna innehav

Kommissionen väntas få en framträdande roll när det gäller amerikansk politik och federala utgifter för bioteknikindustrin.

Det kommer dock inte krävas att de personer som utnämns som kommissionsmedlemmar avyttrar sina egna innehav i bioteknik, trots att de ska vara med och utforma USA:s politik för övervakning av branschen.

Kan tjäna pengar på egna förslag

Den tidigare Google-chefen Eric Schmidt ska tjänstgöra i den federala kommission för bioteknik och han äger, via riskkapitalbolaget First Spark, andelar i flera bioteknikbolag.

Det gör att han skulle kunna tjäna pengar om de företagen gynnas av beslut som fattas av kommissionen för bioteknik.

ANNONS
ANNONS

Ska donera vinsten till välgörenhet

Enligt en källa till CNBC ska inte Eric Schmidt vara inblandad i att välja ut eller övervaka några federala investeringar i sektorn, han är inte heller inblandad i besluten om First Sparks investeringar.

Enligt källan har Eric Schmidt sagt att han kommer donera 100 procent av nettovinsten från sin investering i First Spark till välgörenhet.

Saknas skydd mot intressekonflikter

”Det här är en potentiell skräckshow”, säger advokaten Walter Shaub, till CNBC om den nya kommissionen. 

Han var tidigare chef för U.S.A. Office of Government Ethics och säger att kongressen har skapat kommission utan tillräckliga skydd mot intressekonflikter.

Han menar att kommissionens medlemmar är undantagna från lagar om brott och intressekonflikter som annars skulle kräva att de säger upp sig eller avyttrar vissa innehav, eftersom kommissionen inrättats av kongressen och inte av den verkställande makten.

Allmänheten saknar insyn

”Det här är individer som kommer att hjälpa till att forma federal politik i skärningspunkten mellan bioteknik och nationell säkerhet, och det kommer att vara lagligt för dem att ge rekommendationer som gynnar deras egna personliga ekonomiska intressen”, säger Walter Shaub till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Han tillägger att eftersom mycket av arbetet kan hemligstämplas kanske allmänheten inte har något sätt att bedöma hur kommissionens medlemmars ekonomiska intressen påverkas av deras rekommendationer.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bioteknikaktier heta på Wall Street [Dagens PS]