I USA exploderar försäljningen av covidmediciner när omikronfallen nu ökar. 

ANNONS

Den som trodde att pandemin var över trodde fel. I USA skjuter omikronfallen i höjden med omkring 97 000 nya fall om dagen, upp från cirka 73 000 för en vecka sedan, enligt Reuters.

Försäljningen av covidmediciner ökar

Ökningen har fått många amerikanare att bunkra upp med antivirala mediciner som ett skydd mot covid-19, där Pfizers antivirala behandling Paxlovid har sett en ökning med 315 procent den senaste månaden uppger amerikanska hälsomyndigheter.

Viruset slår nu i större utsträckning till mot svaga och äldre människor, som redan har underliggande sjukdomar eller ett tydligt nedsatt immunförsvar menar William Schaffner, som är expert på infektionssjukdomar vid Vanderbilt University Medical Center i Nashville.

Samtidigt är han positiv inför utvecklingen genom pandemin.

”Nu har vi bättre behandlingar och många av dessa människor kommer lämna sjukhuset vertikalt snarare än horisontellt.”

Återinföra munskydd

Han tror samtidigt att för att dämpa spridningen så måste amerikanarna åter igen ta på sig munskydd och behålla avståndet till andra människor – ”det är en diskussion som pågår i New York just nu”.

Det är framförallt östkusten med New York som har sett den största ökningen av nya fall den senaste veckan, och New York City höjde sin beredskapsnivå för covid-19 till hög på tisdagen, samtidigt som stadens hälsoavdelning starkt rekommenderar munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer.

I nuläget är omkring 20 000 människor med viruset inlagda på sjukhus över hela landet, en stadig uppgång sedan mitten av april då siffran låg runt 12 000. Varje dag dör mellan 300 och 500 med covid i USA, och hittills har över en miljon amerikanare omkommit med eller av viruset.

ANNONS
ANNONS

Öka tillgången till behandlingar

Ett sätt att bryta trenden är ett öka tillgången till behandlingar som Paxlovid genom att fördubbla antalet platser där covidmediciner är tillgängliga.

”Under de senaste veckorna har vi gått från 20 000 platser med Paxlovid till cirka 35 000 och vi kommer fortsätta arbeta för att öka tillgängligheten”, uppger en högre hälsotjänsteman inom Vita huset.

Läs även: Studie: Omikrons undervarianter undviker antikroppar [Dagens PS]