Nya undervarianter av omikron kan undvika antikroppar från vaccination och tidigare infektioner, det visar en ny studie.

ANNONS

En sydafrikansk laboratoriestudie visar att nya undervarianter av omikron kan undgå antikroppar från tidigare infektioner eller vaccin. Fynden kan innebära att vi får en ny våg av covid-19, orsakad av omikrons undervarianter BA.4 och BS.5, det rapporterar Bloomberg.

I studien användes blodprover från 24 personer som varit infekterade med originalversionen av omikron men som inte var vaccinerade. Dessutom testades undervarianterna mot blodprover från 15 vaccinerade personer, varav åtta var vaccinerade med Pfizers vaccin och sju med Johnson & Johnsons.

Skyddar sannolikt inte mot infektion

I blodprover från personer som varit infekterade med omikrons originalvariant, BA.1, såg forskarna en nästan åttafaldig minskning av produktionen av neutraliserande antikroppar när de testades mot undervarianterna BA.4 och BA.5. I blodprover från personer som var vaccinerade var minskningen ungefär trefaldig.

”De låga absoluta neutraliseringsnivåerna för BA.4 och BA.5, särskilt i den ovaccinerade gruppen, kommer sannolikt inte att skydda bra mot symtomatisk infektion”, säger forskarna i studien, som letts av Africa Health Research Institute i Sydafrika. Studien har ännu inte har granskats.

Mitt i en ökning av infektioner

Studiens resultat kommer mitt i en ny ökning av infektioner i Sydafrika, där omikron först identifierades. Det var också Sydafrika som upplevde den första vågen av omikron. På lördagen registrerade landet 6 527 nya fall.

På fredagen meddelade folkhälsospecialisten Waasila Jassat, vid Sydafrikas National Institute of Communicable Diseases, att antalet sjukhusinläggningar ökar gradvis men att ingen noterbar ökning i dödlighet ännu har upptäckts, det skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO analyserar nya undervarianter av omikron [Dagens PS]