Dagens PS

Undersökning avslöjar: Vegofärs en järnfälla

vegofärs
Ett omfattande test på vegofärs utfört av Testfakta visar på stora brister på järn och zink.(Foto: Testfakta)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Gröna val och produkter som vegofärs ligger i tiden. Nu visar dock en färsk undersökning att vegofärsen kan hämma kroppens förmåga att ta upp livsviktiga näringsämnen som järn och zink. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna äter allt mindre kött. Som mest minskar intaget från nöt och gris, vilket öppnat upp för vegoprodukter som till exempel vegofärs, och ett näringsinnehåll som ska kompensera behovet av animaliskt protein, och ge oss samma tillskott.

Något som nu visat sig rimma illa med verkligheten enligt en färsk undersökning utförd av test- och researchföretaget Testfakta.

Brist på järn och zink

I en genomgång där de testat 14 typer av vegofärser på marknaden och kartlagt deras energiinnehåll, proteinsammansättning och nivåer av vitaminer och mineraler visade det sig nämligen att vegofärs kan vara ett förrädiskt val när det kommer till viktiga tillskott som järn och zink.

Detta med anledning av så kallad fytinsyra, som förekommer i baljväxter, och enligt Testfakta i flera fall visat sig hämma kroppens förmåga att tillgodogöra sig dessa viktiga ämnen, främst då järn och zink.

ANNONS

Senaste nytt

Starkt hämmande effekt

Enligt undersökningen är den uppmätta halten av fytinsyra så hög att den har en starkt hämmande effekt på biotillgängligheten av både järn och zink i de flesta av de testade produkterna.

Detta trots att innehållet av järn och zink är förhållandevis högt.

ANNONS

I de tester som utförts framgår det även att ingen av vegofärserna bidrar näringsmässigt med vitamin B12, som behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar.

Viktigt se över kosten

Vidare visar analysen att proteininnehållet i de olika färserna varierar stort, liksom energiinnehållet, där upp till 50-60 procent av energin kan komma från kolhydrater. En stor skillnad mellan vegofärsen och vanlig nötfärs är förstås även fetthalten som är betydligt lägre i vegofärsen.

Slutsatsen som kan dras av detta är att konsumenter som enbart äter vegetariskt bör se över sin kost, så att intaget av järn inte begränsas av fytinsyra. Särskilt i de fall som vegoprodukter ersätter de animaliska fullt ut.

Det sätter även fingret på behovet av förnyade processmetoder som möjliggör att näringen i produkterna bättre tas upp av kroppen.

Vill du läsa mer nyheter om life science, kost och hälsa? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Förbjudet i godis – tillåtet i tandkräm

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS