Dagens PS

Trodde Nobelpriset i medicin var ett antivaxx-skämt

Katalin Kariko och Drew Weissman har tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin för att de har utvecklat den teknik som ledde fram till de mRNA-baserade covid-19-vaccinen
Katalin Kariko och Drew Weissman har tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin för att de har utvecklat den teknik som ledde fram till de mRNA-baserade covid-19-vaccinen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

Tekniken att använda mRNA har revolutionerat tillverkningen av vaccin, ändå trodde forskarna bakom tekniken att det var ett skämt när de först hörde att de fått Nobelpriset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vaccin tränar vårt immunsystem att känna igen och bekämpa hot som virus och bakterier. Med traditionell vaccinteknik har döda eller försvagade virus och bakterier, eller fragment av dem, använts, det skriver BBC.

Genetiska instruktioner

För vaccin som baseras på mRNA-teknik används ett helt annat tillvägagångssätt, det innehåller de genetiska instruktionerna för att bygga ett protein från ett virus.

När vaccinet injiceras i kroppen börjar våra celler producera virusproteinet och vårt immunförsvar identifierar det som främmande och börjar attackera.

På så sätt lärde sig vårt immunförsvar att bekämpa covid-19-viruset. Och en fördel med tekniken är att vaccin snabbt kan utvecklas mot nästan allt, så länge man känner till de genetiska instruktionerna som ska användas.

ANNONS

Senaste nytt

De utvecklade tekniken

Nobelpriset i fysiologi eller medicin har tilldelats professorerna Katalin Kariko och Drew Weissman som tillsammans har utvecklat den teknik som ledde fram till de mRNA-baserade covid-19-vaccinen.

Innan pandemin var tekniken experimentell, men har nu har miljontals människor runt om i världen fått vaccin baserade på mRNA-tekniken, som skydd mot allvarlig covid-19.

ANNONS

De två forskarnas intresse för mRNA sågs i början av 1990-talet som vetenskapligt bakvatten. Nu forskas det om mRNA-tekniken för andra sjukdomar, bland annat cancer.

“Jag gick på möten och presenterade vad jag arbetade med, och folk tittade på mig och sa: ’Ja, det är väldigt trevligt, men varför gör du inte något värdefullt med din tid, mRNA kommer aldrig att fungera’. Katie och jag fortsatte att pressa på”, säger Drew Wiseman till BBC.

Var först misstänksam

När han och Katalin Kariko fick höra att de tilldelats Nobelpriset trodde de först att det bara var ett skämt.

“Jag var, du vet, lite överlycklig och sedan misstroende, och lite misstänksam att det var någon antivaxxare som spelade oss ett spratt”, säger han till BBC.

Han tillägger att det var en fantastisk känsla när de såg tillkännagivandet visste att Nobelpriset var verkligt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccin mot covid-19 bara början för mRNA-tekniken Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS