Dagens PS

Transplanterad njure utan livslång medicinering

I Storbritannien har en flicka (dock en flickan på bilden) fått en behandling som gör att hon inte behöver äta immunsuppressiva läkemedel efter att ha fått en ny njure
I Storbritannien har en flicka (dock en flickan på bilden) fått en behandling som gör att hon inte behöver äta immunsuppressiva läkemedel efter att ha fått en ny njure. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

En åttaårig flicka har fått en banbrytande behandling som gör att hennes kropp accepterar en donators njure som sin egen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aditi Shankar slipper livslång behandling med läkemedel som hindrar att hennes kropp avstöter den nya njure hon fått transplanterad, det rapporterar The Guardian.

Benmärgstransplantion

Den åttaåriga flickans immunsystem har programmerats om med hjälp av en stamcellstransplantation så att hennes kropp accepterar donatorns njure som sin egen.

Både benmärgstransplantationen och njuren kom från samma donator, flickans mamma, och det gör att flickan inte behöver läkemedel som hindrar att hennes kropp stöter bort det donerade organet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Större risk för infektioner

Immunsuppressiva läkemedel verkar genom att dämpa kroppens immunsystem, varför patienter som efter en transplantation måsta ta dem löper större risk att drabbas av infektioner.

Vanligtvis måste transplanterade patienter ta immunsuppressiva läkemedel hela livet, men en månad efter att Aditi Shankar fått sin nya njure slutade hon ta läkemedlen.

När hennes njurfunktion sjönk drastiskt var transplantation inte möjlig på grund av att hennes immunförsvar var för svagt.

Först i Storbritannien

Den banbrytande transplantationen gjordes av läkare vid Great Ormond Street hospital, Gosh, i London. Tillsammans med internationella kollegor kom läkarna på den nya behandlingsplanen.

Aditi Shankar fick sin benmärgstransplantation medan hon fick dialys dygnet runt. Sex månader senare var hon frisk nog för njurtransplantationen, det var i mars i år.

ANNONS

“Jag leder njurtransplantationsprogrammet på Great Ormond Street sjukhus och har arbetat här i över 25 år och hon är den första patienten i Storbritannien som har genomgått en njurtransplantation som inte kräver immunsuppressiv medicin efter operationen”, säger Stephen Marks, barnnjurspecialist vid Gosh, till The Guardian.

Högre risk för skada

Gällande om den här typen av dubbeltransplantation skulle kunna användas på andra patienter säger han att allt i livet, och särskilt allt inom medicin, handlar om förhållandet mellan risk och nytta.

”Att genomgå denna dubbeltransplantation med en benmärgstransplantation, sedan följt av en njurtransplantation sex månader senare, har en mycket högre risk att orsaka skada på patienten och även dödsfall, så vi måste alltid balansera varje enskilt fall”, säger han till The Guardian.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny banbrytande metod för lungtransplantation Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS